Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Máte doma poklad? Zistite, či sú vaše mince cenné

PR článok Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Bratislavské zberateľské dni)

Numizmatik prezrádza, čo si treba všímať na minciach a ktoré z nich patria k najvzácnejším. Možno aj vy máte doma mince po svojich starých rodičoch či prarodičoch. Okrem toho, že vám sú spomienkou na vašich blízkych, môžu mať aj veľkú hodnotu, o ktorej neviete. Ako spoznať, či je niektorá z vašich mincí špeciálna?

Keď majú mince cenu zlata

Istotou uchovania hodnoty je už po stáročia zlato. Inak tomu nie je ani pri minciach, tie zlaté patria k cennejším. Spoznáte ich na prvý pohľad, napriek svojmu veku a prípadnému poškodeniu majú stále špecifickú farbu a lesk. Niektoré majú dokonca „hrdzu“, ktorá súvisí s oxidáciou medi ako prímesi zlata. Tento jav sa často vyskytuje na Svätováclavských dukátoch (ČSR 1923 - 1939).

Vek mince nie je rozhodujúci. Dôležitý je rok razby

Hodnotné mince bývajú síce najčastejšie zo zlata a striebra, no vzácne sú aj niektoré obehové – z obyčajnej zliatiny. Rozhodne neplatí, že čím je minca staršia, tým je vzácnejšia; treba si všímať najmä to, v ktorom roku bola vyrazená. Napríklad, zlaté desaťkoruny Františka Jozefa I. z roku 1895 alebo 1915 sú aktuálne nezohnateľné a ich cena sa môže začínať na 15 tisícoch eur a vyšplhať sa aj na 100 tisíc eur. Naopak, napríklad zlatá dvadsaťkoruna Františka Jozefa I. z tých istých ročníkov má cenu 300 eur.

Ako je to s novodobými mincami?

Pri novodobých minciach je ich hodnota veľmi individuálna. Spomeňme napríklad vzácny päťhaliernik z roku 1924. Ide o najvzácnejšiu československú obehovú mincu a doteraz sa vie len o 29 kusoch. Ktovie, možno práve vy máte ďalšiu.

Veľmi pekné pamätné mince vydáva napríklad štát Vatikán. Najzaujímavejšie sú mince s nominálnou hodnotou 100 alebo 200 eur, ktorých sa vyrazí len 799 resp. 499 kusov. Tieto mince majú krátku históriu a o to viac sú žiadané medzi zberateľmi, keďže počet mincí je limitovaný pre celý svet.

Ako zistím, či mám doma poklad?

Ak ste si po prečítaní článku pozreli vaše staré mince, a nemáte istotu, či sú hodnotné, máme pre vás skvelú príležitosť. Už 7. a 8. júna v bratislavskej Inchebe na Bratislavských zberateľských dňoch, budete mať možnosť využiť bezplatné poradenstvo – napríklad v stánku jedného z vystavovateľov, spoločnosti TrustWorthy Investment. Najväčší slovenský zberateľský veľtrh, na ktorý mieria vystavovatelia z celého sveta, do nášho hlavného mesta každý rok prináša množstvo zaujímavých zberateľských exponátov – mince, medaily, poštové známky, pohľadnice, starožitnosti, minerály a polodrahokamy, telefónne karty, odznaky, historické šperky, ale aj staré knihy či platne, ktoré budú mať na tohtoročnom veľtrhu premiérové zastúpenie.

Máte doma poklad? Zistite,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Bratislavské zberateľské dni)

Vďaka medzinárodnej účasti môžete na veľtrhu objaviť skutočné skvosty, na ktoré by ste bežne nenatrafili. Nebudú medzi nimi chýbať také kúsky ako zlatá medaila s portrétom Petra Sagana, ktorá bola vydaná na oslavu jeho víťazstiev v Richmonde, Dohe a Bergene, či exkluzívna 0-eurová souvenir bankovka s motívom Bratislavského hradu. Zaujímavosťou je, že ide o opravené vydanie, ktoré sa na zberateľskom veľtrhu v roku 2018 predávalo s tlačovou chybou a spôsobilo doslova zberateľský ošiaľ. Ďalšia 0-eurová bankovka, za ktorou pricestujú zberatelia z celého Slovenska, bude mať motív Grasalkovičovho paláca. Viac informácií získate na www.incheba.sk.

Vstupenky na Bratislavské zberateľské dni si môžete pohodlne kúpiť cez Predpredaj.sk.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu