Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Norbert Kurilla: Európsku úniu vnímam ako príležitosť, ktorú musíme vedieť využiť

PR článok Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Norbert Kurilla)

Podľa najnovšieho prieskumu viac ako tri štvrtiny respondentov považujú za dôležité, aby politické strany v rámci kampane do europarlamentu komunikovali témy životného prostredia. Prinášame rozhovor s odborníkom na životné prostredie a kandidátom na europoslanca za stranu Most Híd Norbertom Kurillom.

Európsku úniu si mnohí predstavujú ako nejakú vzdialenú byrokratickú inštitúciu, ktorá nám prikazuje, čo máme robiť. Ako ju vnímate vy?

Európsku úniu vnímam predovšetkým ako príležitosť zlepšiť životné prostredia a tým aj náš každodenný život. Po viac ako 12 rokoch úspešného pôsobenia v európskych štruktúrach viem jedno. Slovensko môže byt úspešné v prosperujúcej Európe. Takúto príležitosť však treba vedieť naplno využiť. Aj preto kandidujem do Európskeho parlamentu, aby som veci posunul dopredu.

Norbert Kurilla: Európsku úniu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Norbert Kurilla)

Na akých pozíciách ste v rámci EÚ pôsobili?

Svoju profesionálnu kariéru som začal v roku 2003 na Ministerstve životného prostredia ako koordinátor pre záležitosti EÚ a pracujem tam dodnes. V rokoch 2007 – 2014 som pôsobil ako environmentálny diplomat na Stálom zastúpení SR pri EÚ v Bruseli. Po návrate na Slovensko v roku 2014 som sa aktívne podieľal na príprave slovenského predsedníctva v Rade Európskej Únie a stal som sa generálnym riaditeľom sekcie environmentálnej politiky na ministerstve životného prostredia. Od roku 2016 som na ministerstve štátnym tajomníkom.

Čo považujete za svoj najväčší úspech?

Asi za najväčší diplomatický úspech považujem ratifikáciu Parížskej dohody o zmene klímy, ktorá sa podarila počas nášho predsedníctva v EÚ. Viedol som vtedy klimatickú agendu a aj vďaka Slovensku sa parížsku dohodu podarilo v EÚ ratifikovať. Je to dôkazom toho, že hoci je Slovensko malá krajina, dokážeme presadiť veľké veci.

Norbert Kurilla: Európsku úniu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Norbert Kurilla)

Po celom svete sa aktuálne organizujú protesty študentov, ktorí žiadajú razantné kroky na ochranu klímy. Inšpirované sú mladou švédskou aktivistkou GretouThunberg, ktorá sa dokonca dostala na titulku časopisu TheTime. Je zmena klímy naozaj hrozbou?

Ide naozaj o závažný problém. Odborníci tvrdia, že ak sa nám nepodarí radikálne znížiť emisie skleníkových plynov a prevýšime oteplenie planéty o 1,5 stupňa Celzia, nastanú nezvratné zmeny. Budú nás čakať ešte extrémnejšie horúčavy, suchá, povodne, prívalové dažde a podobne. Naše ministerstvo sa touto témou vážne zaoberá. Podarilo sa nám napríklad vytvoriť modernú dlhodobú víziu a smerovanie našej environmentálnej politiky - Envirostretégiu 2030. V oblasti zmeny klímy si Envirostratégia stanovuje za cieľ znížiť emisie skleníkových plynov do roku 2030 o 43 % oproti roku 2005. Medzi opatrenia, ako to dosiahnuť patrí napríklad postupné utlmenie výroby elektriny z uhlia, ochrana ekosystémov, podpora nízkoemisnej dopravy, ekologické vykurovanie domácností, znižovanie energetickej náročnosti priemyslu a domácností a zvýšenie využívania obnoviteľných zdrojov energie.

Realizujú sa tieto opatrenia aj v praxi?

Medzi veľké výhody EÚ patrí možnosť čerpať eurofondy. Pod našim ministerstvom máme Operačný program Kvalita životného prostredia, cez ktorý podporujeme napríklad vodozádržné opatrenia, ktoré zmierňujú dopady sucha a nedostatku vody. Podporujeme zároveň výmenu starých vykurovacích zariadení vo verejných budovách, ktoré znečisťujú ovzdušie za nové ekologické, pričom od jesene podporíme výmenu kotlov aj v domácnostiach. V oblasti odpadového hospodárstva napríklad finančne podporujeme nákup kompostérov pre mestá a obce, čím bojujeme proti skládkovaniu odpadu.

Pochádzate z Bardejova, ale žijete v Bratislave. Aký je váš vzťah k regiónom ?

Voči východu a ďalším regiónom máme obrovský dlh. A je najvyšší čas ho splatiť. Najmä mladí ľudia si zaslúžianájsť dobré uplatnenie aj doma, aby nemuseli odchádzať od svojich rodín. V prípade môjho zvolenia budem presadzovať, aby európske zdroje a pracovné miesta smerovali práve do regiónov, kde máme čo dobiehať.

Norbert Kurilla: Európsku úniu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Norbert Kurilla)

Mnohí kandidáti na europoslancov majú problém dohovoriť sa v cudzom jazyku. Aké cudzie jazyky ovládate?

Vyštudoval som medzinárodné ekonomické vzťahy v Bratislave a absolvoval som niekoľko študijných, výmenných pobytov a školení v zahraničí, napr. Univerzita Sejong v Južnej Kórei, Drážďany, Nemecko, Gentská univerzita v Belgicku, UNEP v Keni, Inštitút Clingendael v Holandsku alebo Európsky inštitút verejnej správy v Belgicku, kde som získal cenné skúsenosti a naučil som sa jazyky. Hovorím plynule po anglicky, nemecky, francúzsky, poľsky a kórejsky.

Čomu sa chcete v EÚ venovať v prípade vášho zvolenia?

V prvom rade environmentálnym témam, ale aj témam ako energetika, inovácie a priemysel. Životné prostredie je náš spoločný priestor pre život. Čisté ovzdušie, zdravé potraviny, čistá voda či príroda sú základom zdravého života každého z nás. V Európskej únii budem presadzovať investície a opatrenia, ktoré budú skvalitňovať zdravie našej krajiny.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu