Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Z Košíc okolo sveta v jednej z programových sekcií Art Film Festu

PR článok Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: ART FILM FEST Košice )

27. ročník Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest sa uskutoční v dňoch 14. - 22. 6. 2019 v Košiciach, prostredníctvom filmových príbehov sa však bude môcť publikum pozrieť aj na miesta vzdialené tisíce míľ. Programová sekcia Okolo sveta prinesie na košické plátna kolekciu snímok z najrôznejších kútov planéty, Európske zákutia predstavia to najlepšie z tvorby starého kontinentu.

Priamo do najvyšších vládnych štruktúr USA budú môcť nahliadnuť diváci a diváčky prostredníctvom snímky Vice (2018) oscarového režiséra Adama McKaya. Ten nakrútil pôsobivú a často subtílne humornú biografiu Dicka Cheneyho, byrokrata a politika so záľubou v moci. V hlavnej úlohe exceluje Christian Bale, majster fyzických premien a jeden z najvšestrannejších hollywoodskych hercov.

Obdivuhodný výkon podáva aj Natalie Portman vo filme Vox Lux (2018) režiséra Bradyho Corbeta. Stvárňuje speváčku, ktorá sa v mladosti stala terčom vraždeného útoku, aby neskôr dosiahla uznanie ako svetovo uznávaná popová ikona. Podľa režiséra je snímka historickou melodrámou Ameriky v období rokov 1999 až 2017, v ktorej sa snažil zachytiť kľúčové udalosti a kultúrne vzorce, určujúce začiatok aktuálneho storočia – doby teroristických útokov a masovo zbožňovaných polobohov.

Z Košíc okolo sveta
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ART FILM FEST Košice )

V argentínsko-uruguajsko-srbskej koprodukcii vznikol nový film legendárneho Emira Kusturicu, nazvaný El Pepe, život na vrchole (El Pepe, una vida suprema, 2018). Snímka je sondou nezvyčajného životného príbehu Josého „Pepe“ Mujicu, skromného muža z ľudu, ktorý bol v rokoch 2010 až 2015 uruguajským prezidentom. Politický aktivista a bývalý partizánsky bojovník, ktorý sa odvážil snívať o lepšej budúcnosti, sa na vrchol dostal vďaka pravdivosti svojej viery. Vo filme sa Pepe stretáva s Kusturicom, aby sa ako dve spriaznené duše rozprávali o zmysle života.

„Kultúra a Pilsner Urquell, ako jej symbol v pivnom svete, patria už roky k sebe. Veríme, že naše spojenie so sekciou Okolo sveta bude aj vďaka jej rozmanitosti pre divákov minimálne takým obohatením filmového zážitku, akým je Pilsner Urquell od roku 1842 pre milovníkov piva vo viac ako 50 krajinách zemegule,“ uviedol Martin Troup, marketingový manažér značky Pilsner Urquell, ktorá je partnerom programovej sekcie.

Európske zákutia každoročne predstavujú najnovšie filmy z produkcie európskych krajín. Aj tentoraz sa v jej zostave stretnú novinky renomovaných režisérov spolu s výnimočnými dielami filmárskych nováčikov, ktorí by nemali ujsť diváckej pozornosti.

Ostatný film francúzskeho režiséra Oliviera Assayasa sa sústreďuje na neustále zmeny vo svete okolo nás a našu neschopnosť sa všetkým prispôsobiť. Snímka Dva životy (Double Vies, 2018) sleduje život úspešného parížskeho vydavateľa, ktorého sužujú pochybnosti o kvalitách nového rukopisu jedného z jeho autorov. Vydavateľova manželka, renomovaná divadelná herečka, však pochybnosti nemá. Podľa Assayasových slov je príbeh testom diváckej schopnosti vnímať zmeny navôkol, porozumieť im a prispôsobiť sa – alebo aj nie.

Z Košíc okolo sveta
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ART FILM FEST Košice )

V schátralej priemyselnej budove na predmestí ruského mesta sa odohráva dej filmu Fabrika (Zavod, 2018) režiséra Jurija Bykova. Pred privatizáciou tu pracovalo množstvo ľudí. Keď však majiteľ oznámi, že fabrika bankrotuje, unesie ho niekoľko robotníkov, ktorým dlhuje mzdu. Skupina zostane v pasci, pretože budovu obkľúči polícia i majiteľova ochranka. Začína vojna nervov, trpezlivosti a dôvery.

Z Košíc okolo sveta
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ART FILM FEST Košice )

Celkom do iných, ešte omnoho vzdialenejších končín, zavedie divákov švédsko-dánska sci-fi snímka Aniara (2018). Režisérska dvojica – Pella Kågerman a Hugo Lilja – v nej sleduje príbeh vesmírneho korábu, skonštruovaného na prepravu ľudskej populácie na Mars, novú domovskú planétu. Na ceste sa však vďaka kolízii s vesmírnym odpadom vychýli z kurzu a cestujúci si pozvoľna uvedomujú, že sa už nikdy nevrátia a Aniara bude pokračovať prázdnym a studeným vesmírom.

Tieto a ďalšie snímky svetovej i domácej produkcie premietne Art Film Fest v rámci svojho filmového programu, pripravených je však aj množstvo sprievodných akcií – koncertov, výstav, inšpiratívnych prednášok a diskusií. Informácie o programe budú postupne pribúdať na webstránke www.artfilmfest.sk, kde už teraz nájdete podrobnosti o predpredaji zvýhodnených festivalových vstupov.

Organizátor: ART FILM FEST s.r.o.
Spoluorganizátori: Mesto Košice, K13 – Košické kultúrne centrá, LGM Production

Festival sa koná pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky
Festival finančne podporil: Audiovizuálny fond
Festival je realizovaný vďaka finančnej podpore predsedu vlády Slovenskej republiky
Toto podujatie sa realizuje vďaka finančnej podpore Košického samosprávneho kraja

------------

Hlavní reklamní partneri: Východoslovenská energetika, člen innogy; NOVIS Poisťovňa; Nadácia SPP; Transpetrol

Oficiálne autá: MOTOR – CAR Košice, Oficiálny hotel: Hotel Yasmin, Logistický partner: DHL Express Slovakia

Reklamní partneri: Slovenská pošta, SK PAY platobné služby, Nadácia U. S. Steel Košice, Keramon, Magna PT, Kino Úsmev, Tabačka Kulturfabrik, Železničná spoločnosť Slovensko, Aupark Košice, Paneurópska vysoká škola, Film Europe Media Company, Taper, CPK Slovakia, Omnia 2000, Omnia KLF, Omnia Holding SE, AXIS MEDIA, FORZA CZ

Oficiálni dodávatelia: Barzzuz, FRESH Plus zdravšie potraviny, Tuli, Pilsner Urquell, Romerquelle, Hair Factory, Lyvina, Chateau GRAND BARI, Carpano, Tatrasvit Svit-Socks

Hlavní mediálni partneri: TV JOJ, Kinosála, JOJ Cinema, Hashtag

Mediálni partneri: Československo Channel, Be2Can Channel, Štúdio RTVS Košice, Rádio Expres, Rádio Košice, SME, Korzár, Slovenka, Forbes, Kam do mesta, webnoviny.sk, Bigmedia, Home media, Codes Creative, Košice City Guide, CSFD.cz, Noizz, Diva.sk

Partneri: Autocont, Pension Horse Inn, Teledom, KPK Print, Košice Región Turizmus, Sli.do, Slovenský filmový ústav, SPI International, FilmBox, Esterle&Esterle, Kinoservis, NeoDCP, TelekomCLOUD, DELTA ONLINE, GOSH COPENHAGEN

- reklamná správa

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu