Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Keď vám po tridsiatke už mlieko lásku neopätuje... alebo netolerujte intoleranciu

PR článok Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Kaufland)

Stáva sa vám to? Najskôr pocítite v bruchu nepríjemné mravčenie, potom vás nafúkne, v horšom prípade vás na čas znefunkčnia kŕče, hnačka alebo zvracanie. Nie, nerozprávame len o strese a vypätých situáciách. Príčina môže byť inde. Možno ste sa len vekom dopracovali k intolerancii na laktózu.

Dnešní tridsiatnici, aj tí o niečo starší  si veľmi dobre pamätajú slová našich mám o dôležitosti mlieka pre zdravie a silu. Slogan „Pite mlieko“ sa vryl pod kožu určite každému z nás.  A tak sme ako deti viac alebo menej dobrovoľne pili litre a litre mlieka. O intolerancii na laktózu sa prakticky nehovorilo a mlieko dodnes kolektívne buď milujeme, alebo nenávidíme. V súčasnosti však čoraz viac ľudí, ktorí ešte v detstve pokojne vypili pohár teplého mlieka s medom a sladko spali celú noc, po tejto dobrote zažíva krušné chvíle. Prečo je to tak?

Laktóza vs laktáza

Mlieko a mliečne výrobky sú skvelé, veď obsahujú nielen živočíšne bielkoviny, ale aj mnoho minerálov a vitamínov. Zároveň však obsahujú mliečny cukor, teda laktózu. Tento zložitý cukor potom v našom tráviacom systéme štiepi enzým s názvom laktáza.

Najviac laktázy produkujú tí najmenší – dojčatá. S pribúdajúcim vekom jej produkcia postupne klesá. Hoci existujú prípady, kedy majú ľudia problém s laktózou už od detstva, väčšina z nás je schopná ju do určitého veku tráviť bez vážnejších problémov. S vekom sa však metabolizmus mení, a tak postupne pribúdajú aj tí, ktorí zaznamenávajú ťažkosti pri trávení mliečnych výrobkov.

Nie ste v tom sami

Ak ste prišli na to, že aj vás postihuje niektorý zo symptómov, vedzte, že v tom nie ste sami. Naopak, s podobným problémom sa stretáva zhruba každý piaty dospelý Slovák, a podľa niektorých výskumov až 65% dospelej populácie. Pozor však na to, že symptómy môžu znamenať aj mnoho iných neduhov, vrátane vážnejších ochorení. Každopádne vám radíme, aby ste v prípade závažných symptómov radšej veci nenechávali na náhodu a čo najskôr navštívili lekára.

Dnes na laktózovú intoleranciu existujú testy, ktoré môžu vaše podozrenie potvrdiť. Niektoré si dokážete pohodlne spraviť aj sami doma, prípadne skúsiť malý experiment. Najjednoduchšou cestou, ako prísť na to, či máte problém s laktózou, môže byť jednoduché pozorovanie a zaznamenávanie toho, čo ste skonzumovali. Radikálnejšou je eliminovanie mliečnych výrobkov na istý čas – potom si môžete jednoducho vyskúšať vypiť pohár mlieka a niekde v intervale od 30 minút do 2 hodín očakávať, či sa prejavia príznaky.   

Zabudnite na klasickú zmrzlinu či hotovú pizzu

Možné je, že sa intolerancia na laktózu u vás objaví kedykoľvek, či už to je v detstve, puberte alebo dospelosti. Pravdepodobnejšie však je, že vás podobné ťažkosti dostihnú s pribúdajúcim vekom. Intolerancie na laktózu sa už zvyčajne nedokážete zbaviť. Ako sme totiž vraveli, prirodzene sa produkcia laktázy postupne znižuje, čo býva nezvratný stav. A niekoho intolerancia potrápi viac, niekoho menej.

Pokiaľ vás teda symptómy neobišli, budete musieť upraviť svoj jedálniček a vypustiť z neho množstvo dobrôt. Obyčajne platí, že mliečne produkty, ktoré prešli kvasením, ľudia s intoleranciou tolerujú lepšie. Sú to napríklad jogurty alebo niektoré druhy syrov. Tabu pre vás už natrvalo zostane klasické mlieko, maslo, syry a iné mliečne výrobky. Nepochutnáte si tak na klasickej zmrzline, pudingu či dresingoch. Pozor však, laktóza sa môže skrývať aj v mnohých hotových výrobkoch, ako je hotová pizza, alebo lieky. Aby ste sa vyhli problémom, treba si pozorne kontrolovať etikety. Áno, najjednoduchším riešením by bolo vypustiť laktózu úplne, kto by však dokázal odolať dobrotám, ktoré sme spomínali? Pokiaľ to nedokážete, máme pre vás riešenie.

Netolerujte intoleranciu

Ako pri väčšine problémov, aj v tomto prípade existuje alternatíva. Mnohí výrobcovia už prišli na to, že približne pätina populácie si na laktóze pochutnáva len s problémami, preto prichádzajú na trh s bezlaktózovými variantmi. Tie už dnes dostať našťastie takmer bežne, napríklad v Kauflande, kde pod značkou K-free bez problémov zoženiete nielen chutné bezlaktózové mlieko, ale aj syry, smotany, maslo, tvaroh či jogurt. Už teda neplatí to čo v minulosti, teda že musíte merať cestu do jediného, mnoho kilometrov vzdialeného špecializovaného obchodu, nebodaj až vo vedľajšom meste.

Pripravte si bezproblémové dobroty sami

Pokiaľ vás teda chytí chuť na mliečne dobroty, no váš tráviaci trakt bude protestovať, siahnite po výrobkoch s označením K-free. Potom už stačí len trocha fantázie a inšpirácie a môžete si pochutnávať bez problémov.  V prípade, že vás pochytí chuť na pohár chladeného mlieka alebo poriadneho teplého kakaa, stačí skočiť po mlieko bez laktózy. Domáca zmrzlina dnes už nie je žiadna veda a tak môžete experimentovať s vlastnými príchuťami od výmyslu sveta. Nahradiť syr, maslo či tvaroh ich bezlaktózovým variantom tiež nie je nič zložité.

Takže ak mlieko stále milujete, no ono vám už túto lásku neopätuje, netolerujte intoleranciu a poobzerajte sa vo svojom Kauflande po výrobkoch s označením K-free. Poteší vás nielen široký sortiment chutných produktov aj vo verzii bez laktózy, ale najmä ich cena pri pokladni.

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu