Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zálohovanie PET fliaš je na spadnutie: A komu to vadí?

Zálohovanie PET fliaš je na spadnutie. PR článok Zobraziť galériu (3)
Zálohovanie PET fliaš je na spadnutie. (Zdroj: PR článok, Norbert Kurilla)

BRATISLAVA - PET fľaše v prírode, v riekach, na uliciach sa stali neoficiálnym symbolom doby plastovej aj u nás. Ročne upratovanie stojí státisíce eur a plastu aj tak neubúda. Preto sa Slovensko ako prvá krajina v strednej Európe rozhodla zaviesť zálohovanie PET fliaš a plechoviek.

"Na Slovensku sa stávame v boji s plastom lídrami celého regiónu a som na to pyšný, že môžem byť pri tom," vyhlásil Norbert Kurilla, envirodiplomat, ktorý 12 rokov háji záujmy slovenského životného prostredia. Podotýka, že len vodohospodári ročne vytiahnu z hladín vodných tokov približne 700 ton odpadu.

Kým mnohí sa obávali, že zálohovanie sa nestretne s nadšením u verejnosti, opak je pravdou. Podľa nedávneho prieskumu agentúry AKO až 86 % Slovákov zavedenie zálohovania podporuje. Predpokladaná výška zálohy predstavuje 12 centov za plastovú fľašu a 10 centov za plechovku.

Podporu zavedeniu zálohovanie vyjadrili aj takmer dve desiatky združení. Od rybárov, ochranárov, turistov, vodohospodárov  cez riaditeľov národných parkov, poľovníkov až vlastníkov lesov či poľnohospodárov. Zálohovanie PET fliaš a plechoviek by malo byť zákonom schválené už tento rok.

Norbert Kurilla
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: PR článok, Norbert Kurilla)

"Úsilie znižovať množstvo plastov v prírode je krok správnym smerom. Nakoniec, všetky kroky, ktoré smerujú k znižovaniu prítomnosti plastov v prírode sú očakávané a vítané," vyhlásil pred nedávnom napríklad Emanuel Seemann, prezident Slovenského rybárskeho zväzu.

Výrazne znížiť plastový odpad na jednom z najväčších športových podujatí tohto roka sa odvážne podujal envirorezort spolu s organizačným výborom MS v hokeji. Na štadiónoch a vo fanzónach bude 580 nádob na triedenie odpadu, plastový riad a poháre nahradia ekologické varianty z cukrovej trstiny alebo bioplastov, v ponuke budú aj štýlové zálohované poháre. Fanúšikovia sa budú môcť presvedčiť, že fungovať bez zbytočného plastu je hračka a zákaz jednorazových plastov v roku 2021 ich nebude nijako obmedzovať.

Norbert Kurilla
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: PR článok, Norbert Kurilla)

Podľa najnovšieho prieskumu viac ako tri štvrtiny respondentov považujú za dôležité, aby politické strany v rámci kampane do europarlamentu komunikovali témy životného prostredia. Ukazuje sa teda, že envirotémy sa aj na Slovensku dostávajú čoraz viac do popredia.

Potvrdzuje to aj kandidát do europarlamentu za Most Híd Norbert Kurilla "Po tých dvanástich rokoch si uvedomujem ako sa Slovensko a obyvatelia Slovenska menia. A tak sa zdá, že zodpovednosť k nášmu okoliu sa stáva prirodzenosťou. A som tomu rád. No mnohé riešenia vieme presadiť aj cez Európsku úniu. Práve preto kandidujem a uchádzam sa o vašu dôveru pri voľbách do europarlamentu v sobotu 25. mája. " uzatvára.

-Reklamná správa- 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu