Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Aktivista Jaroslav: Ak sa človek niekde cíti dobre, je prirodzené, že si to chráni

Jaroslav Gazdík PR článok Zobraziť galériu (6)
Jaroslav Gazdík (Zdroj: Jaroslav Gazdík)

„Splavovať Hron a obdivovať krásy prírody v okolí Trnavej Hory chodia vodáci z celého sveta,“ hovorí zamestnanec hlinikárne a občiansky aktivista Jaroslav Gazdík. Vzácne biotopy aj obyvateľov obce pri Žiari nad Hronom však ohrozovala výstavba malej vodnej elektrárne v miestnej časti Jalná. Obyvatelia za záchranu prírody a svojich domovov aktívne bojovali viac ako osem rokov. Hrdinov všedných dní, ktorí bez ohľadu na hranice spolupracujú s cieľom chrániť prírodu a životné prostredie, podporuje aj Európska únia v rámci projektu EU Protects – EÚ Spoločne chránime. Jaroslav a ďalší aktívni občania medzi takýchto hrdinov patria.

Popri zamestnaní na plný úväzok ste veľmi aktívnym občanom. Čo vás viedlo k tomu, aby ste sa začali angažovať v oblasti ochrany prírody?

Správať sa k prírode ohľaduplne bola pre mňa vždy samozrejmosť, odmalička ma k tomu viedli rodičia aj starí rodičia. Hlinikáreň, v ktorej pracujem, kladie na znižovanie negatívnych dopadov svojej činnosti na životné prostredie obrovský dôraz, a vďaka jej prístupu som sa o ochranu prírody začal viac zaujímať aj ja. Naozaj aktívny som však začal byť až pri petícii proti výstavbe malej vodnej elektrárne, ktorú iniciovali obyvatelia obce Trnavá Hora, v ktorej bývam.

Prečo sa obyvatelia Trnavej Hory rozhodli spísať voči plánovanej malej vodnej elektrárni petíciu?

Obyvatelia obce majú bohaté skúsenosti s negatívnymi vplyvmi takejto stavby na životné prostredie, pretože jedna malá vodná elektráreň už na rieke Hron v obci Trnavá Hora stojí, a to len tri kilometre nad miestom, kde sa mala budovať ďalšia. Vedeli, že vybudovaním malej vodnej elektrárne sa zvýši hladina vody a ich domovy v blízkosti rieky bude ohrozovať trvalé podmáčanie, záplavy a ľadové povodne. Navyše boli výstavbou ohrozené ryby a živočíchy žijúce v rieke, ale aj vegetácia v jej okolí.

Ako?

Výstavba malej vodnej elektrárne by celkom zlikvidovala brehové porasty – malo byť vyrúbaných viac ako dvetisíc stromov a rozsiahle plochy kríkov. Spoločenská hodnota škody bola vyčíslená na viac ako milión eur. Navyše by v tejto časti rieky Hron došlo k vyhubeniu vzácnych druhov rýb a živočíchov európskeho významu, akým je napríklad užovka fŕkaná či vydra riečna. Pri malých vodných elektrárňach treba dobre zvážiť, kde ich postaviť a čo im obetovať. V tomto prípade však spoločenské straty a hrozby pre obyvateľov výrazne prevýšili úžitok z novej elektrárne.

Zamrznutá MVE Hronská Dúbrava. Voda v malých vodných elektrárňach často zamŕza a následne spôsobuje ľadové povodne, ktoré ohrozujú obyvateľov a ich domovy v okolí.
Zobraziť galériu (6)
Zamrznutá MVE Hronská Dúbrava. Voda v malých vodných elektrárňach často zamŕza a následne spôsobuje ľadové povodne, ktoré ohrozujú obyvateľov a ich domovy v okolí.  (Zdroj: Jaroslav Gazdík)

Bolo okrem spísania petície potrebné podniknúť aj iné kroky, aby sa postaveniu elektrárne vo vašej obci predišlo?

Pri skúmaní projektovej dokumentácie k elektrárni sme dospeli k zisteniam, že pri rozhodovaní o umiestnení stavby došlo k administratívnym pochybeniam, ako aj k nekorektnému vypracovaniu analýzy dopadov na životné prostredie. Zároveň sme s pomocou ľudí z organizácií venujúcich sa ochrane životného prostredia prišli na to, že výstavba malej vodnej elektrárne v chránenej oblasti mokradí Jalná nie je ani v súlade s Rámcovou smernicou o vode, ktorú vydala Európska únia. Podali sme preto Európskej komisii sťažnosť na nesprávnu implementáciu komunitárneho práva pri procese schvaľovania projektu malej vodnej elektrárne v lokalite Jalná.

Pomáhal vám pri tom niekto?

Podporovali nás naši starostovia a občania vedľajšej obce Pitelová, ktorí proti výstavbe tiež spísali petíciu. Pomohla nám aj ombudsmanka, prokuratúra, Štátna ochrana prírody, zástupcovia akademickej obce a mimovládne environmentálne organizácie. Na Krajský súd v Banskej Bystrici sme podali žalobu. Ten výstavbu malej vodnej elektrárne v Jalnej nepovolil, rozsudok krajského súdu následne potvrdil aj Najvyšší súd SR.

Informačné stretnutie obyvateľov.
Zobraziť galériu (6)
Informačné stretnutie obyvateľov.  (Zdroj: Jaroslav Gazdík)

Aké stanovisko k vašej sťažnosti zaujala Európska komisia?

Európska komisia našu sťažnosť prijala a dala nám za pravdu. Okamžite začala tlačiť na zapracovanie rámcovej smernice do slovenskej legislatívy, aby sa zamedzilo tomu, aby sa časti smernice obchádzali.

Ako by ste chceli, aby Trnavá Hora vyzerala o dvadsať rokov?

Čo sa prírody týka, tak aspoň tak, ako vyzerá teraz – aby tu boli ľudia šťastní, a aby mali možnosť relaxovať v prírode. Verím, že aj o dvadsať rokov si ľudia budú môcť sadnúť do člna, plaviť sa po Hrone a stať sa súčasťou prírody, vychutnávajúc si nádherné výhľady, ktoré príroda poskytuje. Také sa inak ako z člna vidieť nedajú. Ak však na Hrone postavíme priečne bariéry na každých piatich kilometroch, zanikne nielen príroda, ale aj vodáctvo, pretože po výrube stromov sa už ani nebude na čo pozerať. Minulý rok našťastie Trnavá Hora schválila nový územný plán, v ktorom sa s výstavbou ďalších malých vodných elektrární nepočíta.

Splavovanie Hrona neďaleko Trnavej Hory
Zobraziť galériu (6)
Splavovanie Hrona neďaleko Trnavej Hory  (Zdroj: Jaroslav Gazdík)

Je v súčasnosti záujem o splavovanie Hrona v okolí Trnavej Hory?

Áno, chodia sem návštevníci z celého sveta, napríklad z Česka, Fínska, Nórska či Kanady. Radi sa zastavujú práve v Jalnej, ktorá je ideálnym miestom na obed, oddych alebo stanovanie. Chodievajú jesť do miestnej reštaurácie a člny si odkladajú aj do našej záhrady. Niekedy tu máme aj dvadsať člnov naraz.

Čo môžu obyčajní ľudia urobiť pre ochranu prírody vo svojom okolí?

Ak sa človek niekde cíti dobre, malo by byť prirodzené, že si to chráni. A keď nadobudne viac informácií o tom, čo sa v okolí jeho domova deje, má v sebe pud chrániť si to ešte viac. No iba ak je človek presvedčený, že to, čo robí, má zmysel, vie veci zmeniť. Musí mať odvahu a výdrž, veľmi dôležitá je aj podpora okolia. Ja som mal obrovskú podporu od rodiny a od ostatných obyvateľov obce, tí ma doslova nabíjali energiou. Za záchranu prírody v našej obci sme totiž spolu bojovali viac ako osem rokov.

Aktivista Jaroslav: Ak sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jaroslav Gazdík)

Aj na Slovensku žijú hrdinovia bežných dní, ktorí dohliadajú na ochranu životného prostredia v EÚ. Zoznámte sa s nimi na www.europa.eu/euprotects.

-Reklamná správa- 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu