Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mali by ste vedieť: Takto sa prejavujú "bežné" pohlavné choroby

Pohlavné choroby PR článok
Pohlavné choroby (Zdroj: zerex)

Cítite sa nepríjemne tam dole? Pohlavné choroby sú častým nepríjemným bonusom nechráneného sexu. Aké sú prejavy tých “najbežnejších” z nich?

Sexuálne aktívni ľudia sa niekedy nechajú uniesť čarom situácie, kedy pre vzrušenie zabúdajú chrániť sami seba pred následkami. Avšak podľahnúť na krátku chvíľu môže znamenať, že si zo sexu odnesiete aj niečo, čo sa vám vôbec páčiť nemusí.

Nakaziť sa dá (až veľmi) jednoducho

Pohlavné choroby sa najčastejšie šíria pohlavným stykom. Preto zaužívaná predstava o ich prenose spočíva v tom, že je možný len vaginálnym alebo análnym stykom. Infikovať sa však môžeme aj pri orálnom sexe a dotykoch pohlavných orgánov, v niektorých prípadoch “stačí” aj kontakt s krvou nakazeného alebo kontaktom predmetov s pokožkou (uteráky, oblečenie).

Pohlavne prenosné choroby sú stavy, ktoré je možné zvládnuť, je ale potrebné uvedomiť si, že niektoré sú neliečiteľné a môžu predstavovať ďalšie nebezpečenstvo. Ak sa pohlavne prenosnou chorobou nakazí novorodenec, môže dokonca utrpieť trvalé poškodenie alebo smrť. Ohrozené môžu byť aj životne dôležité orgány ako srdce či oči, hrozí výrazné oslabenie imunity a neplodnosť.

Ste v rizikovej skupine?

Ak máte viac ako jedného sexuálneho partnera, alebo váš jediný partner má viac ďalších partnerov a nepoužívate pri sexe kondóm, vystavujete sa riziku. Pohlavné choroby môžu byť zapríčinené baktériami, vírusmi, parazitmi. A nemusí byť práve príjemné zbavovať sa ich.

Tieto pohlavné choroby sú najbežnejšie

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že každý rok pribudne na zemi 357 miliónov nových infekcií, pričom ide o jednu z týchto pohlavne prenosných chorôb: chlamýdie, kvapavka, syfilis a trichomoniáza.

Chlamýdie

Jednou z najčastejších pohlavných chorôb vôbec sú chlamýdie. Niekedy je obtiažne ich identifikovať, pretože polovica mužov a až tri štvrtiny žien nemusia mať žiadne príznaky. Ak sa však objavia, môžu sa prejavovať ako bolestivé močenie, svrbenie v oblasti genitálií, abnormálny vaginálny výtok u žien, zakalený výtok z penisu u mužov. Výnimočné nie sú ani bolesti a opuchy v oblasti genitálií.

Trichomoniáza

Toto ochorenie je spôsobené parazitom nazývaným Trichomonas vaginalis. Ktokoľvek, kto je sexuálne aktívny, ho môže dostať. Trichomoniáza nemusí vykazovať žiadne príznaky. Môže sa šíriť len kontaktom s genitáliami, pričom nemusí dôjsť k súloži. Ak nie je liečená, môže spôsobovať ďalšie ťažkosti a zvýšiť riziko vzniku alebo šírenia iných pohlavne prenosných chorôb, vrátane HIV. Obvyklými prejavmi môže byť bolestivé močenie alebo bolesť pri sexe.

Kvapavka

Na rozdiel od trichomoniázy má kvapavka bakteriálny pôvod. Môže rásť v ústach, hrdle, očiach a konečníku. Prvé príznaky kvapavky sa zvyčajne objavia do 10 dní po nakazení, avšak príznaky sa môžu objaviť aj mesiace po infikovaní. Kvapavka sa podľa Mayo Clinic môže prejavovať takto:

  • silný, zakalený alebo krvavý výtok z penisu alebo vagíny;
  • bolesť alebo pocit pálenia pri močení;
  • ťažké menštruačné krvácanie alebo krvácanie medzi periódami;
  • bolestivé, opuchnuté semenníky;
  • bolestivé pohyby čriev;
  • análne svrbenie.

Syfilis

Syfilis je bakteriálna infekcia liečiteľná v počiatočných štádiách. Bez liečby môže viesť k invalidite, neurologickým poruchám a smrti. Lieči sa antibiotikami a bez liečby nezmizne. Prvým znakom je bezbolestný vred na genitáliách, konečníku, ústach alebo povrchu kože. Hoci vred môže zmiznúť, baktérie zostanú v tele. Môžu zostať spiace v tele po celé desaťročia a neskôr poškodiť orgány vrátane mozgu.

Ďalšie pohlavné choroby

Medzi ďalšie, avšak zriedkavejšie sa vyskytujúce ochorenia patrí genitálny herpes, genitálne bradavice, HIV a niektoré formy hepatitídy.   

Prevencia pohlavných chorôb a potencia

Vyvarovať sa nákaze môžete formou používania kondómov, absolvovaním pravidelných prehliadok a starostlivosti o svoje sexuálne zdravie. Keďže pohlavné choroby môžu vplývať aj na potenciu a plodnosť, nezabúdajte na prírodný doplnok výživy Zerex Ultragold. Obsahuje extrakty z tradičných bylín a vitamíny, ktoré prispievajú k udržaniu sexuálnej kondície a vitality v každom veku.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu