Známy moderátor Martin Pyco Rausch je známy aj svojím kulinárskym umením. Tentokrát si zobral na „mušku“ klasickú slovenskú bryndzu značky Liptov a vo svojej kreatívnej kuchyni vymyslel niekoľko moderných receptov. Zabudnite na halušky alebo na klasickú nátierku. Pyco stavil na zdravé a netradičné ingrediencie a kombinácie.
Slovenské zlato, ako sa bryndza ľudovo označuje, by mala byť súčasťou každého zdravého jedálnička. Gram liptovskej bryndze obsahuje množstvo prospešných látok, ako sú napríklad vápnik, CLA (konjugovaná kyselina linolová), mikroorganizmy, bielkoviny... Výnimočnosť známej bryndze Liptov je nielen v jej zložení, chuti, vôni, ale i v pôvode mlieka, z ktorého je vyrobená. V Liptovskej mliekarni používajú na prípravu len slovenské mlieko a iba od kráv a oviec pasúcich sa v horských oblastiach.
Martin Pyco Rauch nečakane dobre kombinuje
Podarilo sa mu použiť bryndzu v receptoch, ktoré ocenia najmä mladí ľudia. Skombinoval napríklad červený melón, červenú cibuľku, bazalku a bryndzu a vytvoril Melónový šalát s bryndzou. Ďalšie prekvapivé spojenia mix ingrediencií a ich netradičné spracovanie sú znaky jeho kulinárskeho umenia. Avokádová nátierka s bryndzou, mrkvové cestoviny s bryndzou, či paprikovo-bryndzová polievka alebo sladký bryndzový toast sú len niektoré recepty z Pycovej kuchyne, kde kraľuje bryndza Liptov.
Bielkovín ako v tvarohu, no menej sacharidov
Popri gurmánoch by po tejto potravine mali siahnuť aj športovci. Každý gram bryndze Liptov obsahuje prospešné mikroorganizmy a vápnik (100 g bryndze Liptov obsahuje 501 mg vápnika), ktorý podporuje normálny energetický metabolizmus, tak isto obsahuje prospešnú CLA a v bryndzi Liptov sú, samozrejme, zastúpené aj bielkoviny (17 g na 100 g), ktoré podporujú rast a udržanie svalovej hmoty.
Tradičný chránený produkt
Liptovská bryndza z ovčieho a kravského hrudkového syra spĺňa všetky kritériá označenia „Slovenská bryndza,“ ktoré je zapísané v registri tradičných chránených produktov EÚ. Okrem iného to znamená, že bryndza Liptov obsahuje minimálne 50 % ovčej zložky.
Viac informácií a nečakaných receptov z bryndze Liptov nájdete na www.nasliptov.sk
- reklamná správa -