Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Módni návrhári z Trenčianskej univerzity opäť hviezdili v zahraničí

Vernisáž Čaro textilu vo Varšave PR článok Zobraziť galériu (7)
Vernisáž Čaro textilu vo Varšave (Zdroj: TnUAD)

Na módnej prehliadke vo Varšave predstavili mladí slovenskí módni návrhári z Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne svoje výtvory. Fakulta priemyselných technológií je jednou z mála vzdelávacích inštitúcií, ktorá pripravuje odborníkov v študijnom programe textilná technológia a návrhárstvo.

Študenti a vyučujúci tohto programu z Trenčianskej univerzity pripravili v spolupráci so Slovenským inštitútom vo Varšave vernisáž projektov mladých dizajnérov. Vernisáž s názvom Čaro textilu sa konala ešte v marci a bola pomyselným pokračovaním úspešnej šnúry zahraničných módnych prehliadok, ktoré v posledných rokoch absolvovali.

Módni návrhári z Trenčianskej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TnUAD)

Viedeň, Praha, Budapešť, Moskva, Rím...

Ak ste ešte nepočuli o módnom exprese, sledujete módnu scénu málo. Móda, ktorá vznikla v slovenských kreatívnych hlavách vyštartovala zo slovenskej univerzity priamo na zahraničné móla. Jedna z mála univerzít, na ktorej je možné študovať tento špecifický odbor a vďaka ktorej sa ešte stále môže Trenčínu hovoriť „mesto módy“ sa tentokrát odprezentovala na Slovenskom inštitúte vo Varšave. Študenti ukázali svoje inovatívne vyjadrenie rôznych aktuálnych tém, módnych trendov, ako aj odkazov na slovenské kultúrne dedičstvo.

Módni návrhári z Trenčianskej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TnUAD)

„Zaujímavé, originálne, unikátne“, hodnotili najčastejšie návštevníci prezentované modely. Okrem módnej prehliadky sviežich, extravagantných, ale aj elegantných modelov, otvorili študenti aj výstavu odevných a interiérových doplnkov,  šperkov, textilných obrazov, fotografií a návrhov dezénov látok. Všetky práce študentov sú dôkazom toho, že kreativita nie je mýtus, ale že tvorba v symbióze s vlastnou fantáziou sa dá premeniť do nových prvotriednych produktov.

Módni návrhári z Trenčianskej
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TnUAD)

Fakulta priemyselných technológií je výnimočná priamou väzbou na priemyselnú prax. Študentov textilnej technológie a návrhárstva orientuje nielen na kreatívu modelov, ale predovšetkým na prvotriedne technické vedomosti, ktoré sú v pozadí každého kusu odevu.

Univerzita, ktorá podporuje talenty je doma aj v zahraničí úspešná vo výskume

Univerzita sa podľa slov rektora Jozefa Habánika za posledné roky orientuje práve na aplikovaný výskum a sprísňuje kritériá výberu študentov. „Má zmysel stavať na kvalitných základoch a my staviame na talente. Potom stačí už len vytvoriť podmienky pre jeho rozvoj a ísť za tými najvyššími ambíciami“, uviedol Habánik. Tiež ho teší, že šikovní študenti Fakulty priemyselných technológií vnímajú štúdium ako tvorbu a umenie a ich mená tak môžu zarezonovať v zahraničí ešte skôr, než dokončia školu.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu