Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šedý zákal je tichý zlodej zraku: Odhaľte jeho príznaky včas

PR článok

Šedá je in v móde, nie však v oftalmológii. Šedý zákal prichádza spolu s vekom, no nie je ničím výnimočným, keď postihne aj mladých ľudí. A ak nie je liečený, môže viesť až k slepote. Odhaľte príznaky tohto ochorenia a pozerajte sa na svet jasnými očami.

Katarakta, ľudovo známa aj ako šedý zákal, je degeneratívne ochorenie očnej šošovky, ktorá býva za normálnych okolností číra. Ak sa v nej však postupne nahromadia splodiny látkovej premeny, môže sa zakaliť a napokon vyústiť až do slepoty.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je sivý zákal zodpovedný až za 51 % prípadov slepoty na celom svete, pričom sa objavuje rovnako u ľudí v rozvinutých, ale aj v rozvojových krajinách. Očná choroba postihuje väčšinou ročníky po päťdesiatke, no môže sa objaviť aj u mladšej generácie a vo výnimočných prípadoch aj u novorodencov. Odhaduje sa však, že po 75. roku života týmto ochorením trpí až 75 % populácie. A zaujímavosťou je, že katarakta sa častejšie vyskytuje u žien.

Čo spôsobuje sivý zákal?

Príčiny tohto ochorenia zatiaľ nie sú známe. Predpokladá sa však, že má súvis napríklad so zápalmi či úrazmi oka, s reumou, cukrovkou, ale aj rôznymi metabolickými problémami. V neposlednom rade je to však aj zlý životný štýl ako pitie alkoholu či fajčenie. Vplyv na šedý zákal však môžu mať aj rôzne lieky ako cytostatiká či kortikoidy.

Ako ochorenie odhaliť?

Príznaky šedého zákalu sú spočiatku naozaj nenápadné, pretože človek nepociťuje žiadne podráždenie očí, bolesť či iné problémy. Vidieť je až rozsiahly sivý zákal, ktorý môže postihnúť buď jedno oko, alebo aj obe.

  • Ochorenie sa postupne prejavuje zhoršeným videním, lebo do oka neprúdi dostatok svetla. Vyzerá to, ako keby ste sa pozerali cez sklo či sivý závoj; a neskôr je už všetko naozaj neostré.
  • Spozornieť treba aj vtedy, ak zrazu začnete vnímať inak farby, respektíve ak sa vám svet zrazu zdá akýsi menej farebný.
  • Ďalším prejavom môže byť aj to, ak vám začnú zrazu v noci prekážať svetlá áut a nedokážete dobre rozlišovať kontrasty. Šoférovanie v tme či počas šera sa tak pre vás stáva čoraz komplikovanejšie.

Ochorenie sa u niekoho vyvíja celé roky, u iného to trvá iba pár mesiacov. Ak však spozorujete ktorýkoľvek z týchto príznakov, neváhajte a objednajte sa na očné vyšetrenie. Zrak máme len jeden.

Dá sa liečiť

Žiadne očné kvapky, tabletky či očné cviky. Pomôže vám jedine operácia šedého zákalu. Kým v minulosti sa ochorenie nechávalo takpovediac „vyzrieť“, súčasná medicína sa snaží kataraktu operačne riešiť už v ranom štádiu, čím sa predíde možným neskorším komplikáciám.

Pri zákroku sa používa buď ultrazvuk, alebo laser. Zakalená šošovka sa odstráni a nahradí umelou, ktorá sa už počas života ďalej nemusí meniť. Vhodnou voľbou šošovky možno zároveň odstrániť ďalekozrakosť či krátkozrakosť, a dokonca je tu aj možnosť zvoliť si multifokálnu šošovku, s ktorou budete vidieť na všetky vzdialenosti.

Operácia je nebolestivá, dá sa absolvovať ambulantne a trvá asi 15 minút. Po zákroku môžete ísť hneď domov a do bežného života sa môžete zaradiť už o pár dní. A asi do mesiaca sa kvalita vášho videnia ustáli a verte či nie, váš pohľad na svet už bude oveľa jasnejší.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu