Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Už to neodkladajte a poďte na Bratislavský hrad - výstava sa dnes nekončí!

Malý taliansky chrtík Kataríny II. PR článok Zobraziť galériu (4)
Malý taliansky chrtík Kataríny II. (Zdroj: SNM)

Pre veľký záujem bude výnimočná výstava Zlatý vek Peterhofu - od Petra I. po Katarínu II. predĺžená až do 14. apríla 2019. Po tomto termíne sa vzácne exponáty, zapožičané Štátnym múzeom Peterhof, vrátia do tzv. „ruského Versailles“. Preto treba využiť posledné dni výstavy a zoznámiť sa s príbehmi ruských panovníkov, ktorí ovplyvnili európske aj svetové dejiny.

SNM - Historické múzeum pripravovalo výstavu vyše roka. Na Bratislavský  hrad sa podarilo preniesť zbierkové predmety nepredstaviteľnej hodnoty a návštevníci tak majú jedinečnú príležitosť vidieť na vlastné oči osobné veci Petra I., Petra II., Petra III., ale aj Kataríny II., ktorú už počas jej života volali Katarína Veľká. Rovnako sa dozvedia, ako sa panovníci zabávali, ako intrigovali a taktizovali, aké vzťahy medzi nimi boli i to,  že mali rovnaké problémy a slabosti, ako máme aj dnes.

Peter I.
Zobraziť galériu (4)
Peter I.  (Zdroj: SNM)

Tak ako v súčasnosti, aj vtedy išlo o moc, vládu, politiku a lásku. Výstava približuje aj prepojenie na našu históriu a vzťahy medzi ruskými panovníkmi a „našou“ Máriou Teréziou. Je fascinujúce, ako sa dá na históriu pozerať v súvislostiach a chápať ju cez osudy jednotlivých panovníkov. Práve tým si pravdepodobne výstava Zlatý vek Peterhofu – od Petra I. po Katarínu II. získala taký obrovský záujem verejnosti. Multimediálna časť výstavy je vnímaná ako jedinečná príležitosť zábavnou formou lepšie spoznať život v Peterhofe počas Zlatej éry. Prináša pocit autentickosti  nádherného priestoru, známeho množstvom nádherných fontán a dômyselného systému ich fungovania. Múdrosť a vzdelanosť ich tvorcov prekvapuje aj dnes.

Horská dráha
Zobraziť galériu (4)
Horská dráha  (Zdroj: Samuel Okkel)

Okrem technických zaujímavostí oslovia návštevníkov výstavy aj zaujímavé odevy panovníkov, pri ktorých bolo  dôležité citlivé zaobchádzanie, keďže sú veľmi chúlostivé na klimatické podmienky. Výstava je plná atraktívnych prekvapení  -  zaujmú nielen jednotlivé zbierkové predmety, ale aj príbehy, ktoré sú za každým jedným z nich. Využite posledné dni a navštívte aj Vy Bratislavský hrad.

Lístky si môžete kúpiť veľmi pohodlne z domu na PREDPREDAJ.SK. Nemusíte sa báť, neprídete ani o prípadné zľavy, portál ponúka aj tieto možnosti.

Už to neodkladajte a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SNM)

Na záver ešte jedna TOPKA - najdrahším predmetom výstavy je porcelánová plastika psíka. Je vytvorená na základe podoby obľúbeného psíka Kataríny II. - malého talianskeho chrtíka, ktorého si dala zvečniť po jeho smrti. Skúste si ho na výstave nájsť.

Už to neodkladajte a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SNM)

Lístky je možné zakúpiť cez Predpredaj.sk alebo v pokladni múzea.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu