Na Slovensku azda niet človeka, ktorý by nepoznal FernetStock. Celý jeho farbistý príbeh však pozná málokto. Na jeho samom začiatku stálo dlhoročné rodinné tajomstvo, ale najmä mladý LionelloStock a jeho chuť vziať život do vlastných rúk. Jeho cesta však nebola vôbec jednoduchá. Mnohé pády prekonal iba vďaka svojmu podnikateľskému duchu a prezieravosti. Tým však udržal kvalitu a vzácne zloženie dnes už takmer 100-ročného unikátneho bylinného likéru, ktorý sa stal legendou.
Mladý Lionello objavuje čaro podnikania
Nad výrobou vlastného alkoholu začal vtedy len 18-ročný Lionello Stock premýšľať už začiatkom 80. rokov 19. storočia. Túto myšlienku dostal počas prechádzky po jadranskom pobreží v Taliansku, kde sledoval vyvážanie obrovského množstva hrozna loďami do Francúzska. Vtedy sa rozhodol, že si založí svoj vlastný biznis.
Pár mesiacov potom sa spojil so známym, s ktorým v Terste založil vlastnú spoločnosť. Ich hlavným produktom bol vtedy koňak, ktorý zakrátko konkuroval najväčším francúzskym predajcom vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku a Nemecku. O niekoľko dekád neskôr, v 20. rokoch 20. storočia, bola Lionellova firma jednou z najväčších spoločností svojho druhu v Európe.
„Nad výrobou vlastného alkoholu začal Lionello Stock premýšľať už ako 18-ročný, keď sa prechádzal po jadranskom pobreží v Taliansku.“
Rozpad monarchie komplikuje export
Koniec 1. svetovej vojny a rozpad Rakúsko-Uhorska znamenal pre Lionellovu firmu veľkú krízu. Veľká ríša s jednotnou daňou a jedným clom sa náhle rozpadla na menšie národné štáty s vlastným clom a byrokraciou, čo značne skomplikovalo export.
Stock mal vtedy na výber len dve možnosti – platiť v každej novovzniknutej krajine vyššie clo alebo v nich otvoriť samostatné prevádzky. Rozhodnutie spravil takmer okamžite. Začal sa rozhliadať po ďalšom domovepre svoje produkty.
Československo – mladá krajina s potenciálom
Lionello uvažoval o kúpe likérky vo viacerých krajinách, ale nakoniec sa rozhodol pre kúpu továrne vo vtedajšom Československu. Mladá a úspešná krajina s obrovský potenciálom zažívala rozkvet a bola preto pre Lionella ideálnym miestom, kam presunúť svoju spoločnosť. Firma sa rozhodla usadiť v časti Božkov v Plzni. Tento výber nebol náhodný.
V Božkove bola už od nepamäti jedna z najlepších ovocných páleníc. Ak by si ju však po rozpade Rakúsko-Uhorska nevybral, pravdepodobne by úplne zanikla. Pár rokov predtým, ako ju Lionello Stock 15. januára 1920 odkúpil, ju totiž zasiahol veľký požiar. Krátko po založení novej značky sa Lionello venoval najmä výrobe brandy. Najväčší úspech ho však ešte len čakal.
„Spočiatku sa Lionelllo venoval najmä výrobe brandy. Najväčší úspech ho však ešte len čakal.“
Rok 1927: Zrod legendy
Najväčší rozkvet a úspech firmy prišiel o 7 rokov neskôr – v roku 1927. Vtedy spoločnosť predstavila svetu svoj nový produkt, založený na starej rodinnej receptúre, ktorú dovtedy Lionello uchovával vo svojom trezore. Nový produkt pomenoval Fernet Stock.
Novinka výnimočná svojím zložením sa zakrátko stala obrovským hitom. Určite však tomu dopomohol aj Lionellov podnikateľský duch, zmysel pre inováciu a prezieravosť pri propagácii svojho likéru.Odvaha rozvíriť vtedajšie stojaté vody metód podpory predaja sa Lionellovi vyplatila.
Fernetu Stock, ako jedinému produktu z portfólia, vytvoril plagáty, dokonca vo viacerých jazykových mutáciách, ale aj množstvo ďalších foriem reklamy, ktoré si v tej dobe nemohol dovoliť každý.Na stanice veľkých okresných miest umiestnil svetelné reklamy.
Pri cestách sa objavili maľované plechové cedule a Lionello tiež začal vyrábať vlastný merchandising. Čašníci vybraných reštaurácií dostali podpivníky, puzdra na papierové bloky, poháre, taniere či popolníky s logom Fernet Stock.
Vďaka tomuto – v tom čase inovátorskému– prístupu sa Lionellovi Stockovi podarilo vybudovať z Fernetu Stock unikát.
„Prísady sú prísne tajné a poznajú ich iba dvaja ľudia – hlavný destilatér a riaditeľ výroby.“
Večné tajomstvo 14 bylín
Z čoho sa vlastne vyrábal a stále vyrába Fernet Stock? Dodnes je presný recept a technologický postup prísne stráženým tajomstvom, ktoré poznajú iba dvaja ľudia – hlavný destilatér a riaditeľ výroby.
Základom Fernetu je však štrnásť bylín, z ktorých väčšinu firma dováža. Mediálne známe sú harmanček rímsky, koreň horca, chinínová kôra, vňatka zemežlče a pomarančová kôra. Ostatné prísady spoločnosť v závodoch či dokonca aj vo faktúrach označuje iba číslami.
Vedeli ste, že...
Fernet Stock je čisto prírodným alkoholom? Obsahuje iba macerát z bylín (výluh v liehu), samotný lieh, karamelizovaný cukor a vodu. Navyše, originálny Fernet Stock obsahuje iba malé množstvo cukru. S macerátmi z bylín experimentovali už pred viac ako 200 rokmi najmä lekárnici či mnísi, v liehu sa totiž bylinky lúhovali lepšie ako len vo vode. Tento výluh používali veľmi často aj ako digestívum.
„Napriek ťažkým časom tak udržal jeho kvalitu a zachoval aj zloženie.“
Zaujímavé je, že sa toto tajomstvo podarilo udržať aj počas 2. svetovej vojny po obsadení Československa, dôsledkom čoho stratila továreň v Božkove nezávislosťna viac ako 40 rokov. Vtedy dokonca hrozil úplný zánik značky a jej tradície. Nacisti však ušetrili hlavného destilatéra, ktorý ako jediný poznal tajomstvo 14 bylín Fernetu Stock. Napriek ťažkým časom tak udržal jeho kvalitu.
Jeho originálne zloženie sa podarilo zachovať aj počas socializmu. Vtedy bol vzhľadomna výrobnú neefektívnosť plánovaného hospodárstva často nedostatkovým a podpultovým tovarom, čo ešte zvyšovalo jeho hodnotu aj na vtedajšom čiernom trhu.
Fernet Stock si tak aj napriek strastiplnej ceste po všetky tie roky zachoval originálne zloženie. Vďaka tomu je unikátny lahodný likér, ktorý pred takmer 100 rokmi prvý raz namiešal Lionello Stock, na Slovensku nesmierne populárnym až dodnes.
- reklamná správa -