Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Radi prichádzate o svoje peniaze? Tak si ich pokojne nechajte doma!

PR článok
(Zdroj: postova banka)

Takmer jeden z piatich Slovákov má svoje úspory doma. Prekvapujúco, k tejto riskantnej forme úschovy hotovosti sa priznalo viac študentov a mamičiek ako dôchodcov. Nielen že tak riskujú ich odcudzenie, navyše sa dobrovoľne vzdávajú pekného zhodnotenia peňazí.

Takmer polovica tých, ktorí si dokážu niečo nasporiť sa správa rozumne a svoje našetrené peniaze posiela na sporiaci účet. Tretina našincov uprednostňuje možnosť mať ich stále po ruke, na bežnom účte. Početná skupina ľudí však stále preferuje „tradičný“ spôsob úschovy svojej našetrenej hotovosti, a to doma - s nulovou možnosťou ich ďalšieho zúročenia, zato s vysokým rizikom ich odcudzenia. Priznali sa k tomu traja z desiatich opýtaných Slovákov.

To, že dôchodcovia dávajú úspory do ponožky je, zdá sa, mýtus. Až 69 % z nich ich má v banke. Bezpečnosť a ďalšie výhody bežného či sporiaceho účtu preferuje aj 8 z desiatich neúplných rodín a 70 % mnohodetných rodín. Domáce uskladnenie peňazí je pre nich až treťou, omnoho menej využívanou možnosťou. 

„Najpočetnejšiu skupinu ľudí, ktorí majú viac peňazí pod matracom ako v banke, tvoria študenti. Viac ako polovica z nich v prieskume uviedla, že nasporenú hotovosť má doma. Za nimi nasledujú mamičky na materskej dovolenke. Takmer 4 z desiatich priznali, že úspory nezhodnocujú na žiadnom sporiacom produkte a radšej ich odkladajú do šuplíka,“ uvádza hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková. Mamičky a študenti sú v tomto smere konzervatívnejší ako seniori. Iba 29 % dôchodcov uviedlo, že ich našetrená hotovosť neprekročila prah domácnosti.

Ani zďaleka pritom nejde o najbezpečnejšie rozhodnutie. Prezídium policajného zboru SR vlani evidovalo 1230 krádeží vlámaním do bytov a 942 ostatných krádeží v bytoch. „Častejšie pri nich dochádza k odcudzeniu šperkov a cenných vecí ako sú hodinky a elektronika. V našej poisťovni väčšinou evidujeme krádeže z pivníc v bytových domoch, kde zvyknú byť odcudzené bicykle a iné športové potreby a drobné ručné elektrické náradie. U našich klientov sa však vyskytujú aj krádeže hotovosti,“ hovorí riaditeľ úseku tvorby produktov a podpory predaja Poštovej poisťovne Ondrej Reichbauer.

Ak nechcete nechať svoje peniaze napospas dlhoprstým a asi vy sami sa nechcete okrádať o ich možné zúročenie, peniaze si uložte na miesto, na ktorom vám budú zarábať. V Poštovej banke si od 1. februára do 31. marca môžete zriadiť dvojročný Termínovaný vklad, ktorý vám pri aktívnom využívaní Užitočného účtu prinesie zhodnotenie úspor vo výške až 2 % ročne. Založenie a vedenie vkladu je zadarmo. Viac informácií na www.postovabanka.sk/terminovanyvklad.    

-reklamná správa- 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu