Bratislava sa prvý februárový víkend premení na kávové centrum Európy! Privíta profesionálov z celého sveta | Topky.sk

Sobota, 23. február 2019. Meniny má Roman, Romana, zajtra Matej.

Bratislava sa prvý februárový víkend premení na kávové centrum Európy! Privíta profesionálov z celého sveta

Zdroj: Specialty Coffee Associaton Slovakia
25.01.2019 18:00

Už o pár dní sa centrum Bratislavy rozvonia kvalitnou kávou. Priestory Mozartovho domu na Ventúrske ulici 10 (FACH Bratislava) privítajú desiatky súťažiacich a ďalších vzácnych hostí z oblasti kávy z celého sveta.


Minulý rok si organizátori vyskúšali spojenie kávového festivalu s baristickými majstrovstvami a tento rok sa rozhodli pokračovať v myšlienke obohatenej o akciu konanú v jedinečných priestoroch. Vhodným miestom sa stala národná kultúrna pamiatka Mozartovho domu z 18. storočia, ktorá bola zrekonštruovaná a znova otvorená začiatkom roka 2016. Dnes je tento členitý priestor vyhľadávaným miestom a taktiež miestom konania BARISTA 2019 – Majstrovstiev Slovenska v príprave kávy a kávového festivalu.

Emi Fukahori
Bratislava sa prvý februárový
Zdroj: Specialty Coffee Associaton Slovakia

2. a 3. februára 2019 si najlepší baristi zo Slovenska zmerajú sily v piatich súťažných kategóriách, aby z každej vzišiel víťaz. Ten bude Slovensko reprezentovať na celosvetovej úrovni v americkom Bostone a nemeckom Berlíne.

Široká laická verejnosť tak bude mať jedinečnú možnosť pozrieť sa profesionálom, denno-denne pripravujúcim stovky káv v prevádzkach na Slovensku a v Čechách, priamo na prsty a zistiť, podstatu prípravy kvalitnej kávy. Súťažiaci v kategórií Barista budú musieť v rovnakom súťažnom limite pripraviť 4x espresso, 4x mliečny nápoj na báze espressa a 4x voľný (signature) drink na báze espressa; kategória Brewers Cup prenesie súťažné napätie do prípravy filtrovanej kávy, kde vyhrá chuťovo najlepšia.

Gwilym Davies
Bratislava sa prvý februárový
Zdroj: Specialty Coffee Associaton Slovakia

Latte Art už tradične prinesie vizuálny zážitok na všetky možné obrazce, ktoré sa dajú preniesť do mliečnej peny a Coffee In Good Spirits tento rok preverí nielen baristov, ale aj barmanov, ktorí sa odhodlajú spojiť prípravu kávy s miešaním kvalitných koktejlov v dvoch nápojoch: v Írskej káve a vo svojom voľnom (signature) drinku s povinnou kávovou zložkou. Posledná, nemenej dôležitá kategória, Cup Tasters, ukáže šikovnosť a trénovanosť chuťových vnemov súťažiacich. Tí budú musieť z desiatok identických šálok správne identifikovať rovnakú kávu.

Súťažiacich bude hodnotiť profesionálna medzinárodná porota pozostávajúca z 13 porotcov s najvyššie možnými dosiahnutými znalosťami v príprave a hodnotení kávy.

Festivalová sekcia bude oveľa viac uvoľnenejšia. Predstavia sa tu slovenskí, ale i zahraniční pražiari. Na espresso a brew baroch budú v plánovanom časovom slede pripravovať kávu a ponúkať ju návštevníkom na ochutnávku zadarmo.

Emi Fukahori
Bratislava sa prvý februárový
Zdroj: Specialty Coffee Associaton Slovakia

Barista 2019 privíta tento rok vzácne mená

  • Emi Fukahori, víťazka celosvetového kola kategórie Brewers Cup za rok 2018 priletí do Bratislavy, aby odovzdala svoje pocity a skúsenosti aj ďalej. Emi si taktiež chystá pre vybraných baristov súkromný tréning, ktorý je podľa renomovaných zahraničných znalcov jedinečnou príležitosťou získať nové poznatky v oblasti prípravy kávy.
  • Oliver Bradshaw pasovaný za „kávového marketingového experta“ porozpráva o vedení marketingu kaviarní, pražiarní a firiem pôsobiacich v kávovom segmente. Dlhé roky pôsobil v známej londýnskej kaviarni Prufrock Coffee, dnes je hlavou marketingu pre značku Mahlkonig (jeden z najväčších výrobcov kávových mlyncov na svete) a pražiarne kávy Roundhill Coffee.
  • Monika Palová, Slovenka, ktorá sa pred 10 rokmi rozhodla pracovať v zahraničí, je dnes hlavnou pražiarkou známej Írskej pražiarne 3FE Coffee. Monika okrem prednášky prinesie aj kávu, na ktorej praženie denne prihliada, a návštevníci ju tak budú môcť ochutnať na brew bare.
  • Richard Stiller je manažérom Specialty Coffee Associaton, celosvetovej organizácie v Londýne spájajúcej tisícky kávových znalcov po celom svete. SCA je tiež organizátorom celosvetových Majstrovstiev v príprave kávy, ktorých sa zúčastnia aj víťazi národných kategórii konaných na Slovensku. Richard prinesie informácie o pôsobení a smerovaní kávovej scény do budúcich rokov, a to nie len na Slovensku, ale na celom svete.

Gwilym Davies
Bratislava sa prvý februárový
Zdroj: Specialty Coffee Associaton Slovakia

  • Gwilym Davies a Petra Davies Veselá. Dve mená, dvaja profesionáli.
    • Gwilym začal pracovať ako barista v roku 1996 na Novom Zélande, neskôr v mnohých londýnskych kaviarňach. V roku 2009 vyhral Majstrovstvá sveta a krátko na to otvoril svoju kaviareň Purfrock v Londýne. Od roku 2013 žije v Jílovem pri Prahe, kde si spolu s Petrou otvorili kávové školiace centrum.
    • Petra si v roku 2004 otvorila svoju kaviareň blízko Prahy a pár rokov sa zúčastňovala najprestížnejších kávových súťaží, stala sa dokonca dvakrát majsterkou Českej republiky. Dnes sa spolu s Gwilymom venuje školeniam a Majstrovstiev sa účastní už ako degustačná alebo dokonca hlavná porotkyňa. Niekoľkokrát mala možnosť porotcovať aj Majstrovstvá sveta baristov. Gwilym a Petra dnes patria medzi najvýznamnejšie "kávové celebrity" a dostať ich na akýkoľvek event pri ich extrémnom časovom vyťažení nie je najľahšie. Na udalosť však pricestujú aj so svojim novým počinom, obaja sa totiž pustili do praženia vlastnej kávy The Naughty Dog, ktorú budú môcť návštevníci ochutnať

Petra Davies Veselá
Bratislava sa prvý februárový
Zdroj: Specialty Coffee Associaton Slovakia

  • Erna Tosberg – je jednou z trinástich porotcov, ktorých úlohou bude hodnotiť technickú, ale aj chuťovú stránku súťažných vystúpení jednotlivých zúčastnených baristov a barmanov. Erna je dnes autorizovaným SCA trénerom a profesijne je tiež tvorcom brandu Rostbar Kaffeeroaster. V rokoch 2013 a 2015 sa stala Majsterkou Nemecka v baristicke, a preto jej právom patrí titul certifikovaného porotcu kávových súťaží.

Erna Tosberg
Bratislava sa prvý februárový
Zdroj: Specialty Coffee Associaton Slovakia

Vstupenky na udalosť je možné zakúpiť si na Predpredaj.sk.  Súčasťou víkendovej vstupenky sú všetky degustácie na espresso a brew baroch zadarmo, tiež welcome drink Coffee Negroni v podaní profesionálnych barmanov na čele s Róbertom Šajtlavom (podnik Hedon coffee & cocktails Trnava) a vstup do súťažných i festivalových priestorov v Mozartovom paláci (Ventúrska ulica 10 – FACH Bratislava) v dňoch 2. a 3. februára 2019.

Celá kávová, ale i laická verejnosť je srdečne vítaná!

Oficiálna Facebook udalosť

- reklamná správa - 


Galéria

Emi Fukahori Gwilym Davies Emi Fukahori Gwilym Davies Petra Davies Veselá Erna Tosberg

Nástroje k článku



PR článok

Nahlásiť chybu

Najčítanejšie články