Vedeli ste napríklad, že sob Rudolf, verný sprievodca Santa Clausa skoro nemal svoj povestný červený nos? V dobe jeho zrodu bol totiž červený nos považovaný za znak chronického alkoholizmu a jeho tvorcovia zo spoločnosti Montgomery Ward soba – alkoholika, jednoducho nechceli.
V Nemecku je napríklad Štedrý večer považovaný za kúzelný deň, kedy čisté a úprimné srdce porozumie zvieracej reči. Nóri majú zase tú výhodu, že v novembri platia iba polovicu daní, aby si obdobie Vianoc užili v plnej hojnosti.
S Nórmi sa spája aj pekná vianočná tradícia, kedy deti nechávajú pri vianočnom stromčeku mrkvu. Maškrta je určená pre Odinovho osemnohého koňa Sleipnira a deti veria, že sa Boh zastaví v ich dome počas svojich vianočných dobrodružných ciest.
K vianočným zaujímavostiam sme sa tento rok pridali aj my s neTradičnými Vianocami s Podravkou. Súťažou, v ktorej známi slovenskí foodblogeri prezentovali netradičné vianočné recepty s využitím Podravky Natur. „Mám rada kvalitné produkty z prírodných surovín a zaujala ma možnosť získať inšpiráciu pred sviatkami,“ hovorí Petra Kalocsay, známa vďaka svojmu blogu Olivia on board.
Spolu s ľuďmi, ktorí sa do súťaže zapojili, vytvorili viac ako osemdesiat inšpiratívnych receptov.
Tie najchutnejšie sa Podravka rozhodla vydať aj knižne. Nechajte sa inšpirovať malou ochutnávkou a užite si krásne Vianoce!
Recept na Slané tvarohové praclíky od súťažiacej Paulíny D.:
500 g hladká múka
250 g maslo
250 g tvaroh
2 vajíčka
1 ČL soľ
Cesto vypracujeme, zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 1-2 hod. Cesto vyvaľkáme na cca 4 mm a vykrajujeme praclíky alebo iné tvary.
Potrieme vajíčkom, posypeme Podravkou Natur, makom, kmínom a pod. Pečieme na 220°C asi 12-15 min.
- reklamná správa -