Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Peter II. - posledný imperátor po mužskej línii rodu Romanovcov

Peter II. PR článok
Peter II. (Zdroj: Štátne múzeum Peterhof, Obraz od neznámeho ruského maliara, 18. storočie)

Peter II., vnuk Petra Veľkého z prvého manželstva a bratranec Márie Terézie, sa stal panovníkom Ruska ako dvanásťročný, ale imperátor bol iba tri roky. Cár Peter II. nebol samostatne spôsobilý vládnuť a reálnu moc mal v rukách jeho regent knieža Menšikov, neskôr vicekancelár Ostermann a následne šľachtici Dolgorukí.

Peter II. bol lenivý, nerád sa učil, zbožňoval zábavu a bol veľmi tvrdohlavý. Zďaleka sa vyhýbal intelektuálnej práci a záujmom, nevedel sa správať v spoločnosti, bol vrtošivý a odvrával ľuďom vo svojom okolí. Viedol neviazaný život a nemal záujem panovať, čo bolo vzhľadom na jeho vek pochopiteľné. Aj keď jeho vládnutie spadá do obdobia Zlatého veku Peterhofu, ten počas krátkeho panovníckeho života Petra II. stratil lesk a pustol. V krajine vzrástol počet ozbrojených prepadov, bežným sa stávalo plienenie a vypaľovanie majerov, kniežacích sídiel a aj kostolov. Prekvitala korupcia a rozkrádanie štátnych financií v obrovských rozmeroch. Prehĺbili sa aj rozpory s cirkvou.

Kreslo s príbehom

Začiatok vlády Petra II. sa spája najmä s Menšikovom, ktorý bol v tom čase prakticky vládcom krajiny. Urobil však osudovú chybu, po ktorej prišiel o svoje postavenie „polovládcu“. Trón, ktorý bol určený Petrovi II., si vyskúšal a sadol si naň. To rozčúlilo imperátora tak, že Menšikova vyhnal na Sibír. Tento unikátny predmet s bohatou históriou môžete vidieť na vlastné oči na Bratislavskom hrade na výstave Zlatý vek Peterhofu – od Petra I. po Katarínu II.. Toto kreslo doteraz opustilo priestory Peterhofu iba raz, počas výstavy v USA. Spolu s ním môžete vidieť aj stolček pod nohy, ktorý bol vyrobený neskôr. Tak ako Menšikov, ani vy si však do tohto trónu sadnúť nebudete môcť. Aj keď dôvodom už nie je ješitnosť mladého vladára. Ten sa nedožil ani plnoletosti, keďže v mladom veku ochorel a zomrel.  Po období jeho vlády  nasledovalo obdobie panovania netere Petra Veľkého.

Zoznámte sa s Peterhofom na Bratislavskom hrade

Na rozdiel od Petra II., vďaka ktorému Peterhof upadol do zabudnutia, imperátorka Anna I. Ivanovna  pokračovala vo zveľaďovaní tohto nádherného miesta. Nenechajte si  ujsť príležitosť zoznámiť sa s ním na Bratislavskom hrade. Dozviete sa všetko o živote panovníkov od Petra Veľkého po Katarínu Veľkú. Možnosť preniesť sa do Peterhofu a zažiť jeho atmosféru aj s príbehmi, ktoré sa za jeho múrmi odohrali, je ideálny typ na vianočný darček pre vašich blízkych, s ktorými môžete stráviť krásne chvíle v spoločnosti imperátorov.

Lístky je možné zakúpiť cez predpredaj.sk alebo v pokladni múzea.

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu