Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Superbaktéria zatvorila časť nemocnice, nie sú na ňu antibiotiká

PR článok
(Zdroj: Dôvera)

Len 300 km od Slovenska skončila v nemocnici pacientka so superbaktériou, voči ktorej nefungujú žiadne antibiotiká. Časť nemocnice v poľskom meste Piotrkow Trybunalski preto zatvorili. Podľa vyjadrenia poľského hlavného hygienika pre portál medonet.pl počet infikovaných ľudí v krajine rastie, ide o tisícky nositeľov.

V prípade, že sa baktériou s názvom New Delhi nakazí človek s oslabenou imunitou, riziko úmrtia je vysoké. Baktéria je totiž odolná voči všetkým antibiotikám. Na túto hrozbu, ktorá sa môže objaviť v ktorejkoľvek krajine na svete, teda aj na Slovensku,  upozorňovali vedci i lekári už dávno.

Za vznikom odolnej baktérie je totiž nezodpovedné, nadmerné užívanie antibiotík. Najmä pri vírusových ochoreniach, ako je chrípka a nachladnutie. Na vírusy totiž antibiotiká nepôsobia. Tým, že ich človek užíva, keď je to zbytočné, baktérie bežne sa vyskytujúce aj u zdravého človeka,  si voči antibiotikám vypestujú odolnosť.

„Mal som osobne opakovane negatívne skúsenosti, keď si pacienti prišli po pracovnej dobe na pohotovostnú ambulanciu a pýtali si antibiotiká. Na druhý deň som ich prípad konzultoval s ich všeobecným lekárom, ktorý povedal, že pacient bol v ten deň aj u neho a mal prejavy chrípky trvajúce jeden deň. Keď však pacient prišiel poobede ku mne na pohotovosť, tvrdil, že kašle už týždeň alebo si inak prifarbil okolnosti ochorenia, aby ma ovplyvnil pri rozhodovaní o podaní antibiotickej liečby,“ hovorí všeobecný lekár pre dospelých Stanislav Semjan z Vranova nad Topľou.

K lekárovi bez čakania

V prípade, že príznaky chrípky alebo nachladnutia neustupujú ani po troch dňoch, treba navštíviť lekára. Ten vie prostredníctvom CRP vyšetrenia do troch minút určiť pôvod infekcie, a teda správne rozhodnúť, či sú potrebné antibiotiká alebo nie.

Objednávkový systém zdravotnej poisťovne Dôvera umožňuje bezplatne si dohodnúť presný termín vyšetrenia. Pacienti z Košického, z Prešovského a z Nitrianskeho kraja tak nemusia vysedávať v čakárni u svojich praktických lekárov ani u špecialistov. Objednať sa môžu na čísle 0850 850 888 (voľba č.1) alebo u svojho všeobecného lekára. Viac informácií a zoznamy lekárov, ku ktorým sa dá objednať nájdete tu.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu