Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedia vaše deti, že platobná karta nie je bezlimitná?

PR článok Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

Peniaze sú téma, ktorú rieši v živote takmer každý z nás. Kedy je ten správny čas, vysvetliť deťom, odkiaľ sa berú a že na karte ktorou platíme v obchode nie je neobmedzený limit?

Aj napriek tomu, že peniaze riešime denne, viaceré prieskumy ukazujú, že táto téma je často na verejnosti tabu. Nehovoríme o svojich platoch so známymi, dokonca ani so svojimi deťmi. Ako inak ich však naučíte finančnej zodpovednosti, ak sa s nimi o tom nebudete baviť? V škole sa o peniazoch deti dozvedia pomerne málo. Samostaný predmet alebo praktické informácie o zarábaní, sporení a výdavkoch na školách nenájdete. Preto je dôležité, aby tieto informácie dostali deti od rodičov.

Vreckové pre deti

Jednou z možností, ako sa k téme peniaze s deťmi dopracujete môže byť vreckové. Podľa prieskumu, ktorý medzi rodičmi realizovala Tatra banka minulú i túto jeseň, dostáva mesačné vreckové až 90% detí vo veku okolo 15 rokov. Až dve tretiny zapojených rodičov, ktorí majú deti okolo 11 rokov, sa vyjadrili, že im vreckové dávajú tiež. Priemerné vreckové vychádza podľa prieskumu 22 € mesačne a viac ako tretina detí ho využíva na kúpu jedla alebo sladkostí. Ak svojim deťom dávate vreckové, mali by ste tiež venovať čas tomu, že im vysvetlíte, ako by ho mali využívať.

Vedia vaše deti, že
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Ak deti pochopia, že pokiaľ svoje peniaze minú, ďalšie nedostanú automaticky, získajú základné návyky ako hospodáriť a sporiť. Podľa prieskumu Tatra banky si na niečo drahšie alebo do budúcnosti dokáže odkladať takmer tretina detí. Sme teda na dobrej ceste.

Majte prehľad o výdavkoch vašich detí

Aby ste mali prehľad o tom, ako nakladá vaše dieťa s peniazmi, ideálnym riešením je posielať mu ich na účet. Vďaka vlastnému účtu vaše deti lepšie pochopia, ako funguje ten váš a že na vašej karte je tiež obmedzený limit a teda peniaze, ktoré zarobíte. Detský účet v Tatra banke navyše umožňuje rodičom priamo v Internet bankingu alebo svojom mobile pomocou aplikácie kontrolovať, koľko má dieťa ešte na účte peňazí a v akých obchodoch svoje vreckové míňa. Detský účet je bez poplatku za vedenie účtu a od 6 rokov k nemu deti získajú jedinečnú kartu s dizajnom Kozmixa, ktorého mnohí poznajú zo školy. Ak ho vášmu dieťaťu otvoríte do 16.12.2018, Tatra banka mu dokonca prvé vreckové vo výške 22 € pripíše na nový účet ako darček.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu