Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pietné miesto pre obete leteckej havárie je takmer dokončené

PR článok Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Andrea Čurná)

Keď sa pred takmer dvomi rokmi, 25. decembra 2016, objavila správa, že havarovalo lietadlo s členmi ruského súboru Alexandrovci, bol to pre celý svet šok. Na palube Tupoleva Tu-154 smerujúceho do Sýrie bolo 92 ľudí. Neprežil nikto. Najviac sa v tomto prípade hovorilo práve o súbore, ktorý je už 90 rokov najúspešnejším umeleckým súborom z Ruska, o Alexandrovcoch. Okrem pomoci rodinám v krajine rezonovala potreba pripraviť dôstojné miesto posledného odpočinku. V týchto dňoch je takmer hotový.

V októbri slovenskí partneri súboru, ktorí dlhoročne pripravujú ich vystúpenia na Slovensku, vycestovali do Moskvy, aby si pripomenuli 64 členov súboru, ktorí už k nám nepricestujú. Víkendové predpoludnie na pietnom mieste, cintoríne v Mytišči, bolo pre všetkých mimoriadne emotívne. Keď sa povie „Alexandrovci“, tak sa väčšine premietne obraz veľkého súboru na pódiu, kde desiatky hlasov mocne spievajú, hudobníci hrajú a členovia súboru tancujú. V Mytišči bolo až neskutočné ticho. Ani ruch mesta nedolieha a neruší posledný odpočinok. Časti, v ktorej sú pochovaní Alexandrovci, dominuje pomník Stela venovaný tým, ktorí padli v službe vlasti. Je na ňom vyobrazená čajka, ktorá letí smerom k nebu a notový zápis. Pomník odhalili pri spomienkovej omši, ktorá sa konala rok po tragickej udalosti a sú na ňom mená všetkých obetí tragédie.

Pietné miesto pre obete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Andrea Čurná)

Na miesto pravidelne chodia rodinní príslušníci aj členovia súboru. Na niektorých hroboch sú fotografie, inde spomienkové predmety, nechýbajú kvety. Veľkosť tragédie z roku 2016 podtrhuje aj fakt, že mnohí rodinní príslušníci sú doteraz v opatere psychológov, ktorí sa im snažia pomôcť. Zomrelí dostali takmer rovnaké pomníky, na ktorých sú ich plastické podobizne, niektoré však odlišuje aj niečo viac, napríklad poloha uloženého tela s ohľadom na vyznávanú vieru, či farba pomníka v prípade žien, ktoré neboli vydaté.

Miesto posledného odpočinku niektorých členov súboru je na Federálnom vojenskom pamätnom cintoríne, ktorý uviedli do prevádzky v júni 2011. Toto miesto je určené pre štátnikov a padlých vojakov, je na ploche 52 hektárov a plánovaných je 40 000 pohrebných miest. Na toto miesto sa dostanú len rodiny pochovaných a organizované skupiny. Ponuku na hrobové miesto na tomto cintoríne dostali všetky rodiny, niektoré sa však rozhodli pre uloženie svojich blízkych na iných cintorínoch.

Pietné miesto pre obete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Andrea Čurná)

Po tragickej udalosti prešiel súbor nevyhnutnými zmenami. Bol vyhlásený konkurz a nový umelecký vedúci súboru, Gennadij Sačenjuk, mohol začať naplno pracovať. Turné, ktoré odohrali v roku 2017 na Slovensku, bolo venované pamiatke práve zosnulých členov a v programe bola zaradená aj skladba „Žeriavy“, počas ktorej boli premietané fotografie.

Ruský armádny súbor po absolvovaných konkurzoch a tvrdej práci si v tomto období pripomína však aj 90. výročie založenia súboru. Počas nedávneho vystúpenia v Boľšoj teatre preukázali, že patria medzi umeleckú špičku v oblasti zborového umenia a ich vystúpenie si po dvoch rokoch bude môcť pozrieť aj slovenský divák. Turné po 11 slovenských mestách sa začne 12. mája v Prievidzi a ukončí ho dvojkoncert v Bratislave 9. júna 2019.

Vstupenky na turné sú už v predaji v sieti predpredaj.sk.

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu