Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MAGNA ročne vylieči viac ako 10 tisíc podvyživených detí

Identifikácia podvýživy pomocou MUAC pásky, ktorá slúži na určenie stavu podvýživy aj v odľahlých komunitách v Kongu. PR článok
Identifikácia podvýživy pomocou MUAC pásky, ktorá slúži na určenie stavu podvýživy aj v odľahlých komunitách v Kongu. (Zdroj: (c) Martin Bandžák / MAGNA)

Akútna podvýživa je najčastejšou príčinou úmrtnosti detí mladších ako 5 rokov. V dôsledku nedostatočnej výživy zomrie ročne vo svete približne 3,5 milióna detí. Toto číslo každý rok znižuje aj slovenská humanitárna organizácia MAGNA, ktorá sa liečbe a prevencii podvýživy vo svete venuje už viac ako 17 rokov. Najväčšie programy na liečbu podvýživy prevádzkuje v Južnom Sudáne, Kongu a Kambodži.

V októbri, konkrétne 16.10., si každý rok pripomíname Svetový deň výživy, ktorý sa venuje boju proti globálnemu hladu. Dlhotrvajúce ozbrojené konflikty, ktoré spôsobujú časté presídľovanie obyvateľov, alebo naopak uväznenie obyvateľstva uprostred vojnových konfliktov a klimatické zmeny sú v súčasnosti najčastejšími príčinami potravinových kríz. Po období úspešného znižovania hladu vo svete sme opäť svedkami jeho zvyšovania. Momentálne trpí chronickou podvýživou - nedostatkom potravín s potrebnou výživovou hodnotou viac ako 820 miliónov ľudí na celom svete.

Kým pred 2 rokmi trpelo akútnym hladom 80 miliónov ľudí, dnes sa toto číslo zvýšilo na 124 miliónov, čo má samozrejme vplyv aj na mladú generáciu. Nedostatočný príjem potravín s aspoň nutnou výživou hodnotou spôsobuje u detí zakrpatenie a chradnutie. Akútna podvýživa má tak vplyv nie len na ich fyzický ale aj mentálny vývoj. Zároveň oslabuje ich imunitný systém a pri nedostatočnej alebo neskorej liečbe má až fatálne následky. Celosvetovo je akútna podvýživa príčinou úmrtí u viac ako polovice detí mladších ako 5 rokov, čo znamená, že každý rok zomrie na podvýživu približne 3,5 milióna detí.

MAGNA sa liečbe a prevencii podvýživy vo svete venuje v rámci všetkých svojich medicínskych projektov už viac ako 17 rokov. Najväčšie programy na liečbu podvýživy prevádzkuje v Južnom Sudáne, Kongu a Kambodži. „Sústreďujeme sa na ťažko dostupné a odľahlé oblasti, kde je prístup k zdravotnej starostlivosti obmedzený alebo žiadny. Cieľom je podchytenie podvýživy už v počiatočnom štádiu priamo v komunitách. Zameriavame sa nielen na deti, ale aj tehotné a dojčiace ženy, čím predchádzame podvýžive u novorodencov. Včasnou identifikáciou a nastavením na liečbu  terapeutickou stravou predchádzame závažným zdravotným komplikáciám (ako hnačky, zápal pľúc), vtedy je už u pacienta nutná hospitalizácia“, hovorí operačná riaditeľka Denisa Augustínová.

„Ročne na projektoch liečime 10 tisíc podvyživených detí. Celkové čísla sú však stále alarmujúce“, dopĺňa Denisa Augustínová. Každodenné boje a násilie spôsobujú vysídľovanie a hlad aj v predtým stabilných regiónoch ako je napríklad Kasai (Konžská demokratická republika). Z celkového počtu skoro 8 miliónov ľudí, ktorí v Kongu trpia nedostatkom potravy žije takmer polovica práve tu. Aj preto MAGNA tento rok otvorila novú misiu práve v Kasai a takisto v oblasti Equator.

Liečime tu a teraz. Vďaka Vám.
 

Zachraňovať životy môžete hneď teraz aj Vy.
Stačí poslať SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a stanete sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 €.

Deaktivácia pravidelného prispievania je bezplatná po zaslaní SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806.
Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí O2, Orange / FunFón a Telekom, 4ka.

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.
Sledujte nás tiež na Facebooku.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu