Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kedysi za pár korún, dnes za euro: Čo si môžeme kúpiť za „drobné“?

PR článok Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Shutterstock)

Pamätáte si, koľko sme platili za 1 euro v čase, keď sme sa rozlúčili so slovenskými korunami? Bolo to niečo cez 30 korún. A hoci túto menu nepoužívame už takmer 10 rokov, dodnes si povieme, že niečo stojí „pár korún“ alebo prepočítavame väčšie sumy na „staré“ peniaze.

Pohľad na to, čo je symbolickým výdavkom, sa výrazne zmenil. Dekádu dozadu to bolo zmieňovaných pár korún, dnes 1 euro. Aj takáto suma však niekedy stačí na veci, po ktorých túžime.

Rožok a zápalky za korunu

Čo sme si vlastne za tú korunu (3 centy) pred desiatimi rokmi mohli kúpiť? Veľa toho nebolo – napríklad jeden rožok alebo balíček zápaliek. Za necelých 30 korún, čiže euro, sme si mohli dovoliť veľký peceň chleba, liter mlieka, dvojlitrovku nealka či dve malé pivá. Sto korún (niečo cez 3 eurá) stál lístok do kina alebo menu v reštaurácii.

A čo dnes?

Ceny sa o niečo zvýšili, rástli však aj platy. V roku 2008 sa v priemere zarábalo 22-tisíc korún, teda 720 eur. Dnes sa vyšplhal priemerný zárobok až k necelej tisícke, čo je na „staré“ peniaze 30-tisíc korún. A aj keď je 1 euro viac ako 1 koruna, bez problémov ho minieme na drobnosti. Euro nás stojí napríklad časopis, balíček lupienkov alebo čokoláda. Kúpime zaň aj chlieb, mlieko či štvrtinku masla v akcii. V podniku si zas môžeme dopriať malý pohár nealko nápoja alebo šálku kávy. A čo spomínané malé pivo? Niekde si vystačíte aj s eurom, inde musíte ešte pár drobných priplatiť.

Splnený sen za euro

S eurom denne si však môžeme dovoliť aj také veci ako v minulosti nie – či už nové domáce kino, kvalitnú posteľ, alebo novú kuchyňu. Ako je to možné? Raiffeisen banka ponúka pôžičku až 2 000 eur len za 1 euro denne. Stačí sa zrieknuť jednej maličkosti, a môžete sa tešiť zo svojho splneného sna.

Zistite viac o pôžičke 2 000 eur za 1 euro denne.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu