Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Päť overených rád ako chrániť to najcennejšie. Viete, čo to je?

PR článok Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Dr.Max)

Srdce pracuje bez prestávky 24 hodín denne. Napriek tomu mu častokrát nevenujeme náležitú pozornosť. Hoci sa povedomie Slovákov o srdcovo-cievnych ochoreniach v posledných rokoch zvýšilo, neustále patríme k najhorším v Európe pokiaľ ide o úmrtnosť v tejto skupine.

Prevencia je základom zdravého života a predchádzania ochoreniam. V septembri sa lekárne Dr.Max už po štvrtý raz v rade zapájajú do celoslovenskej odborne-edukačnej kampane „MOST (Mesiac o srdcových témach)“, ktorá upriamuje pozornosť na rizikové faktory ochorenia srdca i ciev, ako aj na dôležitosť prevencie a zdravého životného štýlu. Organizátormi a odbornými garantmi kampane sú Slovenská kardiologická spoločnosť, Slovenská nadácia srdca a Únia pre zdravšie srdce.

V stredu 26.9.2018 pozývajú lekárne Dr.Max po celom Slovensku verejnosť zúčastniť sa špeciálneho dňa a preventívnej kampane s názvom „Tento deň si získa vaše srdce“. Pre návštevníkov lekární sú pripravené špeciálne vyšetrenia rizikových faktorov ako je hladina cholesterolu, krvného cukru, krvného tlaku, pulzu, BMI (Body Mass Index) či obvodu pásu. Na základe nameraných hodnôt odborný personál lekárne poskytne ľuďom vyplývajúce odborné poradenstvo. K dispozícií budú tiež odborne-edukačné brožúry, v ktorých vyšetrení nájdu bližšie informácie o tom ako sa môžu jednotlivé ochorenia prejavovať, ako im predchádzať, o možnostiach liečby či množstvo cenných rád k režimovým opatreniam, úspešnej liečbe a zlepšeniu zdravotného stavu.

Päť overených rád ako
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Dr.Max)

V roku 2017 sa meraní priamo v lekárňach Dr.Max a ďalších verejných stanoviskách zúčastnilo viac ako 10 000 ľudí. Veľký záujem zo strany verejnosti ako aj namerané hodnoty jednoznačne potvrdili dôležitosť poskytovaných preventívnych meraní.

Kampaň v minulom roku poukázala na rizikové hodnoty Slovákov

  • Hladina cholesterolu – Vyššia ako stanovená norma bola nameraná u viac ako 2/3 ľudí z celkovej vzorky 10 124 pacientov, ktorí absolvovali merania.

 

  • Krvný cukor – Vyšší, ako je norma nalačno, bol zistený až u 7 % vyšetrených zo skupiny 2 061 ľudí, ktorým sa hladina krvného cukru nalačno vyšetrila.

 

  • Krvný tlak – Hodnota viac ako 140/90 mmHg, ktorá môže predstavovať ochorenie vysokého krvný tlaku (hypertenziu), bola zistená u 1 499 vyšetrených z celkovej vzorky 10 303 ľudí. Krvný tlak s hodnotami viac ako 180/110 mmHg, odpovedajúci hodnotám ťažkého vysokého krvného tlaku, bol nameraný u 118 vyšetrených ľudí.

 

5 rád odborníkov z lekární Dr.Max

 

1. UPRAVTE jedálny lístok

  • Obmedzte solenie. Preferujte čerstvé bylinky a korenie bez soli na dochucovanie jedál.
  • Znížte/úplne vylúčte tučné, ako aj veľmi sladké jedlá.
  • Vymeňte živočíšne tuky za tuky rastlinné (napr. olivový olej, orechy, semienka).
  • Doprajte si aspoň dvakrát týždenne porciu rýb (makrela, losos), vďaka obsiahnutým omega-6 a omega-3 kyselinám posilníte svoje srdce i cievy.
  • Pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu má vláknina. Doprajte si preto pravidelne cereálie, celozrnné pečivo, ovocie, zeleninu, nelúpanú ryžu a cestoviny.
  • Jedzte cesnak. Obsahuje veľké množstvo sulfidov, ktoré znižujú množstvo tukov kolujúcich v krvi a napomáhajú aj pri znižovaní krvného tlaku.
  • Dodržiavajte dostatočný príjem tekutín. Obmedzte pitie väčšieho množstva čiernej kávy, čierneho čaju, sladených nápojov, ako aj alkoholu.

 

2. VENUJTE sa pohybovým aktivitám

  • Vhodné sú napríklad chôdza, plávanie či bicyklovanie. Podľa najnovších štúdií sa odporúča venovať sa pravidelnej pohybovej aktivite aspoň 5-krát týždenne.
  • Cvičenie by malo trvať najmenej 30 minút. Zamerajte sa na pás. Brušná obezita môže spôsobiť rozvoj vysokého krvného tlaku, zvýšenie hladiny cholesterolu a aterosklerózu.

 

3. SKONCUJTE s cigaretami a alkoholom

  • Fajčenie okrem iných nežiaducich účinkov poškodzuje vnútornú výstelku ciev, zvyšuje srdcovú frekvenciu a spôsobuje tak zvýšenie rizika srdcovo-cievnych ochorení.
  • Pri alkohole mimo iného nezabúdajte i na to, že alkohol je potrebné započítavať i do celkového denného príjmu kalórií.

 

4. VYHÝBAJTE sa nadmernému stresu a napätiu

  • Dôležité je pravidelne sa venovať voľnočasovej aktivite a dostatočne odpočívať. Významný je aj dostatočný spánok.

 

5. NEZABÚDAJTE na prevenciu

  • Pravidelne absolvujte preventívne prehliadky u svojho lekára alebo si dajte odmerať základné parametre v lekárni Dr.Max počas špeciálnych dní.

 

 

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu