Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vodka pre telo aj myseľ: V čom je prospešná pre vaše zdravie?

Goral Master PR článok Zobraziť galériu (3)
Goral Master (Zdroj: Shutterstock)

Vodka je už desaťročia vyhľadávaným a obľúbeným tvrdým alkoholom. Je v nej totiž niečo výnimočne čisté a lákavé. V dávnej minulosti bola považovaná za liek na viaceré neduhy. Aj preto vedci roky skúmajú jej účinky a snažia sa tieto domnienky potvrdiť alebo vyvrátiť. Aká je teda pravda a môže nášmu telu tento alkohol v niečom prospievať?

Účinky vodky na zdravie sú dokázané i v takých oblastiach, kde by ste to pravdepodobne nečakali. Dôležité je samozrejme konzumovať ju s rozumom. Ak z nej chcete pre svoje zdravie vyťažiť maximum, oplatí sa tiež staviť na kvalitu. Vhodnou voľbou je napríklad jedna z najkvalitnejších vodiek vyrábaných na Slovensku, Goral Master. Vďaka vybranej odrode tvrdej pšenici, priezračnej vode z tatranských prameňov a najmodernejším technológiám určite splní aj tie najvyššie očakávania.

Zníži stres

Po celodenných povinnostiach má človek neraz nervy vypäté a mozog nedokáže relaxovať. V roku 1997 boli v časopise Journal of Psychopharmacology uvedené výsledky sledovania, pri ktorom sa zistilo, že vodka dokáže proti stresu bojovať efektívnejšie ako napríklad červené víno. Upokojí myseľ a navodí pokojný spánok, počas ktorého sa vaše telo zregeneruje.

Chráni kardiovaskulárnu sústavu

O pozitívnych účinkoch červeného vína na srdce ste možno už počuli. Podľa štúdie uverejnenej v roku 2012 v časopise Circulation však môže znižovať riziko kardiovaskulárnych problémov aj vodka. Uľahčuje prietok krvi a pri primeranej konzumácii - asi jeden malý štamperlík denne, môže mať na telo pozitívne účinky. Výhodou vodky je aj pomerne nízka kalorická hodnota: štamperlík vodky (0,5 dcl) má okolo 100 kalórií, pohár vína (2dcl) okolo 150, malé pivo (0,3 l) okolo 130 kalórií.

Goral Master
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Goral Master)

Uľaví od problémov súvisiacich s artritídou

Zahraničné štúdie z roku 2010 a 2014 sa venovali vplyvu umiernenej konzumácie alkoholu, ktorá by mohla mať pozitívny vplyv na pacientov s reumatoidnou artritídou. Vedci z University of Sheffield v Anglicku napríklad zistili, že u pacientov, ktorí v malom množstve pili alkohol (aspoň 10 krát za mesiac), došlo k zmierneniu bolestivosti a zápalových procesov v postihnutých kĺboch o 20 - 30 % v porovnaní s tými, ktorí alkohol nepili vôbec. Odporúčanou dennou dávkou je 300 ml piva alebo 150 ml vína, alebo 50 ml vodky.

Pomôže pri ťažkostiach so zubami

Vodka je tiež ideálnym alkoholom na prípravu rôznych tinktúr, ktoré majú blahodárne účinky na zdravie. Najmä vďaka jej neutrálnosti sa môže rozvinúť ich plná aróma a sila liečivých byliniek. Okre toho má tento nápoj antiseptické a antibakteriálne účinky. Skúste si doma pripraviť napríklad tinktúru z vodky a klinčekov - účinne zmierňuje zápaly ďasien, citlivosť zubov a potláča zápach z úst. Stačí zobrať asi 20-30 klinčekov, zaliať 2 dcl vodky a nechať dva týždne odstáť pri izbovej teplote. Potom tinktúru preceďte a uchovávajte v chlade. Ústa si ňou môžete vyplachovať, alebo ju nalejte na kúsok vaty a tú priložte na boľavé miesto.  

Prospeje vlasom

Pre svoje účinky našla vodka využitie aj pri starostlivosti o vlasy. Dokáže normalizovať tvorbu mazu  a podporiť odolnosť vlasových korienkov. Pre silné a lesklé vlasy stačí raz týždenne vmasírovať polievkovú lyžicu vodky do pokožky vlasov, opláchnuť a umyť jemným šampónom. Vlasy budú žiarivejšie aj keď vodku pridáte k samotnému šampónu.

Goral Master
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Goral Master)

Ktorá vodka je tá pravá?

Keďže hovoríme o zdravotných účinkoch na telo, je určite vhodné vybrať si overenú kvalitu. Tú nájdeme aj u nás doma, na Slovensku. Vodka Goral Master sa môže hrdiť viacerými zlatými medailami z prestížnych svetových súťaží, jej kvality uznali aj na súťaži v Ruskom Petrohrade. Pracuje totiž iba s tým najlepším, čo na Slovensku máme. Tvrdá pšenica, sedemkolónová destilácia a sedemnásobný systém mikrofiltrácie – to sú jej charakteristiky. K tomu pridajte kryštálovo čistú vodu, ktorá prechádza cestou od Belianskych Tatier až do Ľubovnianskej kotliny a získate jedinečný nápoj, ktorý bez problémov obstojí aj v zahraničnej konkurencii.

 Zistite viac o vodke GORAL MASTER.

-Reklamná správa- 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu