Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Za unikátnym softvérom, ktorý používa celý svet, sú Slováci: Hľadá nové lieky, testuje výrobky od Apple či Nike a vie aj dolapiť kriminálnikov!

Robert Mistrík s kolegom v laboratóriu spoločnosti HighChem.  PR článok Zobraziť galériu (4)
Robert Mistrík s kolegom v laboratóriu spoločnosti HighChem. (Zdroj: Róbert Mistrík)

BRATISLAVA - Slovensko patrí medzi svetovú vedeckú špičku! Dôkaz? Tím na čele s vedcom Robertom Mistríkom vyvinul technológie, ktoré využívajú firmy ako Apple, Nike, Coca Cola, či dokonca kriminalistické laboratóriá. Vďaka nim máme zdravšie potraviny, čistejšie životné prostredie, dokážeme lepšie liečiť rakovinu či odhaľovať kriminálnikov. Slováci tak pomohli miliónom ľudí po celom svete a stali sa doslova uzlom v globálnom výskume.

Základom unikátnej technológie je takzvaná hmotnostná spektrometria – metóda, ktorá dokáže odmerať presnú hmotnosť meranej molekuly. Ide o akýsi pomyselný "odtlačok prsta" chemickej látky, ktorý sa porovnáva s existujúcou databázou. Na základe toho vieme nájsť, nové účinné látky v liečivých rastlinách, alebo či pri výrobe rôznych produktov či vývoji liekov nevznikli aj nežiaduce alebo nebezpečné molekuly. Rovnako je dôležité poznať zloženie potravín či skúmať čistotu životného prostredia.

Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že sa takéto výsledky vôbec netýkajú bežných ľudí, opak je pravdou. Len vďaka tejto metóde sa k nám totiž dostávajú len tie najlepšie produkty, najnovšie lieky, kvalitnejšie potraviny či moderné technológie, ktoré by bez takého testovania mohli vzniknúť. „Vďaka našim technológiám prichádzajú na svet nové lieky na zákerné choroby, vznikajú nové riešenia na ekologické problémy, zlepšuje sa kvalita vody a potravín,“ uviedol Robert Mistrík. Ako dodal, k slovenskej databáze pristupujú denno-denne tisícky firiem z celého sveta, čím sa Slovensko stalo dôležitým celosvetovým uzlom vo výskume.

Toxické látky v Apple Watch, oblečení či Coca-Cole?

Ak si stále neviete predstaviť, ako sa týka tento unikátny softvér aj nás bežných ľudí, príkladom sú inteligentné hodinky Apple Watch, ktoré používajú športovci aj manažéri. Ich výrobca musí zabezpečiť aby človek prichádzal do kontaktu s bezpečnými a chemicky nezávadnými materiálmi. Vďaka našej databáze molekúl vieme identifikovať prípadné toxické látky na týchto hodinkách. Náš softvér dopomohol tomu, aby žiaden z výrobkov nebol pre spotrebiteľov z celého sveta pri kontakte s kožou nebezpečný,“ vysvetľuje Mistrík. Firma Apple kladie veľký dôraz na bezpečnosť výrobkov a preto už dlhšie používa technológie našich vedcov. Pred mesiacom zástupcovia firmy Apple na vedeckej konferencii v Kalifornii prejavili záujem o ešte hlbšiu spoluprácu a minulý týždeň už dokonca dohodli podrobnosti priamo s Mistríkom.

Na podobnej báze využíva slovenskú databázu aj značka Nike. Vďaka tomuto špičkovému slovenskému produktu si nikdy neoblečiete tričko či neobujete tenisky, ktoré by obsahovali toxické látky. Pri Coca-Cole zasa vďaka našim vedcom dokážu denne kontrolovať prítomnosť nebezpečných látok v jej tisíckach produktov.

Technológie, ktoré si naši úspešní Slováci zapatentovali, využívajú v biomedicínskom výskume aj farmaceuti z celého sveta. Využívajú ho pri hľadaní nových liečiv, ktoré na začiatku analyzujú a identifikujú ich konkrétnu chemickú štruktúru.

„Takto priamo či nepriamo pomáhame stovkám miliónom ľudí na celom svete a prispeli sme k záchrane mnohých životov. Týmto naším úspešným príbehom reprezentujeme vo svete tie najlepšie schopnosti Slovákov – odolnosť, vynaliezavosť či tvorivosť. Kandidujem na prezidenta Slovenskej republiky a verím, že aj vďaka tomuto úspešnému príbehu sa stane Slovensko slušnou a rešpektovanou krajinou,“ dodal Mistrík.

Očistili meno nášho olympionika

Možno si spomínate, ako v minulom roku celé Slovensko prežívalo spolu s naším olympijským víťazom Matejom Tóthom podozrenie z dopingu. Robert Mistrík si uvedomil, že jeho práca môže poskytnúť potrebné dôkazy na očistenie mena športovca. Ponúkol teda Matejovi pomoc. Spoločne zabojovali, pridal sa k medzinárodnému tímu odborníkov a expertný posudok slovenských vedcov nakoniec uznala aj Medzinárodná dopingová agentúra. Prehodnotila svoje rozhodnutie a Matej tak môže opäť súťažiť o medaily za Slovensko. Aj takto dokážu špičkoví slovenskí vedci pomáhať ľuďom.

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu