Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Posledné voľné byty v MAMAPAPA + tipy, ako na hypotéku po novom

PR článok Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: MAMAPAPA)

Dobrá lokalita, dobré ceny a dobré dispozície majú zásluhu na tom, že už 90 % bytov v MAMAPAPA našlo svojich majiteľov. Projekt sa môže pochváliť aj výnimočne dobrým klientskym servisom. Obzvlášť teraz, v čase zavádzania zásadných zmien na našom hypotekárnom trhu, je rada od odborníka nad zlato.

Ak zvažujete kúpu bytu v dúbravskom projekte MAMAPAPA, iste vás zaujíma, čo prinesú chystané regulácie úverov na bývanie. Viac prezradí Pavol Szikora, hypotekárny špecialista s pätnásťročnou praxou v odbore a spolupracovník spoločnosti ITB Development, ktorá stojí aj za projektom MAMAPAPA.

Čo treba vedieť o zmenách v hypotékach

Záujemcom o byt v MAMAPAPA poskytne pán Szikora odborné rady, ako získať hypotéku presne na mieru ich potrieb a finančných možností. V posledných mesiacoch sa na neho klienti často obracajú s otázkou, ako sa ich dotkne zavedenie takzvaného úverového stropu a čo to vlastne je.

„Národná banka Slovenska rozhodla, že klient si po novom už nebude môcť kúpiť celý byt na úver bez toho, aby mal nejaké vlastné zdroje. Od júla to bude minimálne 10 %, ktoré musí kupujúci mať,“ vysvetľuje Pavol Szikora jednu z najzásadnejších júlových zmien, no zároveň dodáva, že túto klienti až tak nepocítia.

Posledné voľné byty v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: MAMAPAPA)

„Mali sme minimum prípadov, kde by záujemcovia o bývanie riešili stopercentné financovanie. Väčšina úverov, ktoré si dnes ľudia berú, sú do 80 % ceny nehnuteľnosti. O úvery medzi 90 až 100 % ceny má v súčasnosti záujem len 6 % klientov, čo je zanedbateľné množstvo.“

Od leta sa situácia postupne zmení. Banky dajú stopku úverom nad 90 % hodnoty nehnuteľnosti a zároveň začnú znižovať počet úverov na bývanie od 80 % do 90 %. Zastaví sa na úrovni jednej pätiny zo všetkých poskytnutých hypoték. Pavol Szikora však ubezpečuje, že zavádzanie úprav bude fungovať v súčinnosti s klientmi. „Prioritou bánk je, prirodzene, spokojnosť klientov, preto budú ďalšie kroky podmieňovať spätnou väzbou priamo od svojich zákazníkov.“

Popri úverovom strope je dôležité poznať aj ďalší regulačný nástroj známy pod skratkou DTI. „Meno pochádza z anglického Debt To Income a ide o parameter, ktorý klientovi napovie, aký je jeho strop zadlženosti, čiže aké je jeho maximálne úverové zaťaženie,“ spresňuje Szikora.

„Pre výpočet DTI je podstatná výška čistého ročného príjmu. Dané číslo sa vynásobí osmičkou, čo je koeficient, aký si určila samotná NBS. Výsledok bude predstavovať najvyššiu možnú hypotéku, akú vám banka môže odklepnúť.“

Spomínaná regulácia je podľa odborníka na hypotéky v princípe pozitívnou zmenou. Ide o krok k zlepšeniu finančnej gramotnosti Slovákov. „Slovensko je v rámci krajín EÚ jednou z najzadlženejších. Auto na lízing, spotrebné úvery na všetko možné vrátane dovoleniek, niekoľko kreditiek...  Zvykli sme si celý náš život žiť na úver. Po novom budú musieť ľudia riešiaci bývanie prehodnotiť priority, lebo všetky existujúce úvery, ktoré žiadateľ v čase riešenia hypotéky má, sa od DTI automaticky odpočítajú. No opäť, netreba sa báť. Pokiaľ hovoríme o bežnej domácnosti, ktorá rieši rodinné bývanie, je DTI skôr formalita. Osemnásobok dvoch ročných príjmov bude celkom určite postačujúci, aby sme sa dostali na sumu, ktorú potrebujeme.“

Ak chcete pri financovaní svojho bývania využiť výhody aktuálneho hypotekárneho trhu, ostáva posledných pár týždňov platnosti doterajších pravidiel. Nedovoľte, aby sa časový stres podpísal na rozvážnosti vášho plánovania a pred rozhodnutím sa obráťte priamo na Pavla Szikoru. Spoločne nájdete riešenie, aby avizované regulácie nenarušili hladký proces kúpy bytu. 

MAMAPAPA – flexibilné bývanie so zaujímavým prvenstvom

Dúbravský projekt MAMAPAPA tvorí 115 jedno- až päťizbových bytov, ako stvorených pre vykročenie do rodinného života. Jasle, materská škola, základná škola, detské ihrisko aj kúpalisko sú na skok, centrum mesta na krátku jazdu autom. Milovníkov prírody poteší výhľad na Malé Karpaty rovno z okien bytu.

Posledné voľné byty v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: MAMAPAPA)

Byty v MAMAPAPA navrhli skúsení architekti v ITB Development tak, aby sa čo najefektívnejšie využil priestor, no zároveň ostalo miesto aj na špecifické predstavy každého majiteľa. Prakticky a zároveň kreatívne naložili autori aj s priestorom na prízemí. MAMAPAPA tak ako prvý projekt v Bratislave ponúkne jedinečnú rodinnú zónu s veľkosťou viac ako 500 m2.  Záhaľku na čerstvom vzduchu zas poskytne strešná terasa s miestami na odpočívanie.

Posledné byty v ponuke nájdete na www.mamapapa.sk.

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu