Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Už vás nebaví bývať s rodičmi? Osamostatnite sa, teraz na to máte!

PR článok Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: postova banka)

Až 76 percent mladých Slovákov do 30 rokov využíva „mama hotel“. Spolužitie s rodičmi prináša množstvo výhod, ale aj nemálo obmedzení. Ak ich už nemienite znášať, poradíme vám, ako sa čo najľahšie dostanete k vlastnému bývaniu.

Viacgeneračné bývanie bolo veľmi obľúbené najmä počas socializmu. Spolužitie viacerých generácií patrí na Slovensku k veciam, na ktorých neexistuje všeobecná zhoda. Pre niektorých je to symbol neschopnosti zabezpečiť si vlastnú strechu nad hlavou, pre iných výhodný spôsob, ako mať vždy poruke stráženie detí či starostlivosť v chorobe a starobe.

Dnes už táto forma bývania v našich končinách nepatrí k obľúbeným a bežným, ale napriek tomu, väčšina mladých do 30 rokov žije so svojimi rodičmi. Kým nemusia za štúdiom či prácou dochádzať stovky kilometrov, tento variant je pre nich pohodlnejší a ekonomickejší. Slováci sa síce rodia s prirodzenou túžbou vlastniť nehnuteľnosť, ale dnešná mladá generácia odkladá tak založenie rodiny, ako aj krok zadovážiť si svojich pár metrov štvorcových, ktoré premenia na domov.

Výhody bývania v detskej izbe aj v dospelom veku sú dobre známe. Mladým ľuďom ostáva z výplaty viac peňazí, nehovoriac o servise, ktorý im poskytujú starostlivé mamy. Odvrátenou stránkou bývania s rodičmi je nedostatok súkromia ako aj ich očakávania, že budú vedieť o každom kroku svojho už veľkého dieťaťa. Či sa to niekomu páči alebo nie, kým žijete pod ich strechou, stále cítia, že sú za vás zodpovední a keď im nenahlásite kam idete a kedy sa vrátite, ich sa to bytostne dotýka a vás to, samozrejme, vytáča. Ak si hovoríte, že je najvyšší čas osamostatniť sa, poponáhľajte sa s hľadaním svojej novej adresy.

Nepremeškajte svoju šancu

Od júla začnú platiť prísnejšie pravidlá úverovania, podľa ktorých nám už banky nebudú môcť požičať také objemy úverov ako doteraz. Bez vlastných úspor sa k vlastnej nehnuteľnosti dostaneme len ťažko. „Aj mladí ľudia si dovtedy môžu výhodne požičať či refinancovať staré dlhy. V Poštovej banke teraz získate úver na bývanie Užitočné bývanie už za 1 % p.a. s fixáciou až na 5 rokov, a to bez poplatku za jeho poskytnutie,“ vraví hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková. Viac informácií o úvere na bývanie od Poštovej banky nájdete na www.uzitocnebyvanie.sk.

– reklamná správa – 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu