Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Výhody bývania na okraji mesta

Fínsky domček ako splnenie sna o ideálnom bývaní? PR článok Zobraziť galériu (3)
Fínsky domček ako splnenie sna o ideálnom bývaní? (Zdroj: Ovocné sady Trnávka)

Zatiaľ čo niekto sníva o bývaní priamo v centre mesta, mnohí už pochopili, že aj život v jeho okrajových častiach môže mať svoje čaro. Či už ide o väčšie rekreačné plochy, výber kapacitnejších obchodných centier, dopravné spojenia s regiónom, či výhodnejšie cenové podmienky, kúpa bytu na periférii veľkomesta dnes rozhodne stojí za zváženie.

Bývať v centre mesta vyzerá na prvý pohľad ako atraktívna možnosť – nemusí to však byť ideálne riešenie pre každého. Okrem vyšších cien bytov so sebou bývanie v rušnej centrálnej zóne prináša množstvo starostí. Spravidla je tu oveľa ťažšie zaparkovať alebo sa v prípade potreby dostať autom až k dverám, ulice sú (najmä v noci) hlučnejšie než na periférii a doprava v okolí hustejšia.

Kým mladí ľudia bez detí môžu vnímať centrum ako atraktívnu a živú lokalitu s množstvom príležitostí pre zábavu, rodiny s deťmi často vyhľadávajú skôr pokojnejšie okrajové časti poskytujúce rodinné zázemie, bezpečný priestor pre trávenie času s deťmi a pokojnejšie tempo.

“Ľudia sa často pýtajú, kde je lepšie bývať – či v centre, či na okraji mesta alebo dokonca v okolitých obciach. Rozhodnutie pritom závisí od nášho životného štýlu. Na okraji mesta je to rovnováha medzi pokojom bývania v malej obci a šumom mesta. Život na  okraji mesta je pozvoľnejší, menej zahustený a menej naplnený mestským stresom,” hovorí o výbere lokality architektka Katarína Jägrová z ateliéru GFI.

Ak aj vy zvažujete kúpu bývania, určite by ste mali zvážiť výhody bývania na okraji mesta, ktoré do Bratislavy prinesie napríklad projekt Ovocné sady na ružinovskej Trnávke.

Menšia hustota zástavby

Centrá miest definuje relatívne intenzívna zástavba, ktorá má za následok aj zvýšený pohyb ľudí a hustejšiu dopravu v okolí. Centrum je rušnejšie, hektickejšie a neraz aj špinavšie ako okrajové štvrte. Spôsobuje to jednak vyššia cena pozemkov, ktorá motivuje k maximálnej využiteľnosti priestoru, jednak prirodzený rozvoj, koncentrujúci dôležité mestské funkcie do jeho stredu.

V okrajových štvrtiach je naopak miesta viac a pozemky lacnejšie, čo znamená nielen väčšiu rozlohu zelených plôch, ale aj nižšiu a redšiu zástavbu a menej frekventované cesty. To sa odrazí na čistejšom vzduchu, bezpečnejších uliciach a celkovo pokojnejšej atmosfére. To sú faktory, ktoré sú pre budúci život s deťmi mimoriadne dôležité. Na tomto princípe je postavený aj projekt Ovocné sady, ktorý je koncipovaný ako samostatná obytná zóna obkolesená vybavenosťou a službami. Takýto koncept prispieva k vyššej bezpečnosti a zníženej úrovni dopravy a hluku vo vnútri štvrte.

Výborné spojenia s regiónom

Ak hľadáte svoje prvé bývanie v hlavnom meste,  ale rodičia zostali desiatky či stovky kilometrov vzdialení, dobré dopravné spojenie so zvyškom krajiny rozhodne príde vhod. Najlepšie napojenie na väčšinu dopravných sietí majú pritom práve obytné zóny na okraji mesta.  Blízkosť výjazdu na diaľnicu môže výrazne skrátiť čas potrebný na cestovanie mimo mesta.

“Narozdiel od obcí v okolí Bratislavy, ktoré dnes volia mnohí záujemcovia o bývanie, je okraj mesta dobre obslúžený mestskou hromadnou dopravou. Cestovanie do práce či za mestskou kultúrou, detskými krúžkami či školami je tak pohodlnejšie a rýchlejšie,” popisuje výhody dopravných spojení ateliér GFI.

Ak teda potrebujete zobrať auto a ísť za rodičmi na víkend či vybehnúť sem-tam do kina, bývať na okraji mesta môže byť veľmi výhodným krokom – čas strávený v upchatom centre mesta je niekedy dlhší, ako celá trasa na diaľnici.

Veľké obchodné centrá v susedstve

Periférne časti miest sa vyznačujú nielen veľkorysejšími zelenými plochami, ale aj väčšou kapacitou obchodných priestorov. Mnohé obchodné centrá či veľké špecializované obchody s nábytkom, sanitou či hobby materiálmi sa nachádzajú výhradne v okrajových lokalitách, čo je pre ľudí bývajúcich v centre od ruky.

Naopak pre tých, ktorí si zvolia bývanie mimo centra, sú veľkokapacitné obchodné centrá dostupné rovnako pohodlne ako bežná samoobsluha. Pestrý výber obchodov v obchodných centrách a šírka sortimentu veľkých predajní dostupných za rohom určite poteší: na bratislavskej Trnávke je napríklad možné využiť hneď niekoľko obchodných centier, akými sú Pharos, Korzo či Avion Shopping Park. V prípade potreby sú takisto k dispozícii obchodné domy IKEA či Hornbach.

Výhodnejšie ceny bytov

Nižšia cena pozemkov na okraji mesta má pozitívny vplyv nielen na priestorové možnosti novej výstavby, ale aj na cenu bytov. Tá je často výrazne nižšia ako vo štvrtiach blízko k stredu mesta. Pre mladých ľudí hľadajúcich prvé spoločné bývanie môže práve tento rozdiel v cene rozhodnúť o tom, či si byt môžu dovoliť.

Rozdiel 300-400 EUR v cene za meter štvorcový môže pri dvojizbovom byte s výmerou 50 m2 znamenať navýšenie ceny až o 17-tisíc EUR. Za rovnakú cenu si tak napríklad môžete dovoliť väčší byt.

“Bývanie na okraji mesta je zreteľne lacnejšie, a to nielen z pohľadu ceny nehnuteľnosti, ale aj všetkých ostatných výdavkov. Na okraji mesta sa dá v porovnaní s centrom získať viac – extra izba či priestor navyše, čo je pre rastúce deti nesmierne dôležité, aby nedostatok priestoru nemal negatívny vplyv na ich zdravie a vývoj,” vysvetľuje architektka Jägrová.:

Cestou k výhodnejším cenám je okrem nižšej ceny pozemkov aj jednoduchá a funkčná architektúra bez zbytočných nákladov navyše. Kombináciou kvalitných materiálov a efektívnych dispozícií je tak možné ponúknuť slušný štandard v cene, ktorú si môžu dovoliť aj mladí. Týmto spôsobom je navrhnutý aj projekt Ovocné sady, ktorý chce osloviť najmä mladé rodiny.

Blízkosť rekreácie

Vyraziť sa v lete okúpať na jazero, navštíviť lezeckú stenu či zájsť autom do niektorého z blízkych kultúrno-rekreačných stredísk je na okraji mesta jednoduchou a praktickou záležitosťou. Vďaka blízkosti bagrovísk je najmä letné kúpanie pohodlne dostupné. Veľké interiérové rekreačné areály sú takisto situované najmä v periférnych zónach, či už ide o aquaparky, detské centrá, dráhy pre motokáry alebo adrenalínové dobrodružstvá.

Výhody bývania na okraji
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Ovocné sady Trnávka)

Väčšinou však netreba vôbec nikam chodiť: množstvo príležitostí na príjemné trávenie voľného času s deťmi môžete mať pokojne aj priamo pod oknami. Práve na tom stavia aj projekt Ovocné sady, ktorého cieľom je poskytnúť bývanie špeciálne navrhnuté rodičov s deťmi. Ich srdcom bude preto veľký centrálny park vybavený detským ihriskom, lavičkami či fontánami, ale aj komunitným grilom. Projektu nebude chýbať ani škôlka, ktorá vyrastie priamo v jednom z obytných domov spolu so samostatným detským ihriskom.

V kombinácií s vyššie uvedenými výhodami bývania na okraji mesta sú tak Ovocné sady vynikajúcou príležitosťou pre všetky mladé páry, ktoré hľadajú miesto, kde by založili rodinu a žili spokojný život aj s deťmi. V prípade, že sa chcete dozvedieť viac o pripravovanej štvrti, prihláste sa na odber noviniek na webe www.ovocnesady.sk.

-Reklamná správa- 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu