Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Päť alkoholických nápojov s pozitívnymi účinkami na zdravie

PR článok Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: PR)

Predstavte si, že relaxujete na pláži, verande alebo terase. Akému nápoju by ste dali prednosť? Dali by ste si niečo alkoholické, alebo by ste dali prednosť nejakému nealku?

Alkohol nie je vždy zlý. Dokážeme vám to 5 alkoholickými koktailmi a nápojmi, ktoré vás prekvapia svojimi pozitívnymi účinkami na telo. Netreba však zabúdať na staré dobré všetko s mierou. Pretože zdravý je subjektívny pojem. Alkohol môže pomáhať, ale len v malom množstve.

Alkohol pod drobnohľadom

Holistickí odborníci na výživu sa pri posudzovaní koktailu nepozerajú iba na to, koľko obsahuje kalórií. Pri tomto nápoji pre dospelých posudzujú jeho komplexný zdravotný profil.

Alkoholické nápoje, ktoré dnes spomenieme, sme vybrali na základe chuti, nutričnej hodnoty, počtu kalórií, obsahu cukru a liečivých vlastností. Áno, liečivých. Aj alkohol môže obsahovať napríklad také vitamíny.

To, že sú to jedny z tých zdravších alkoholických nápojov, ešte neznamená, že ich máte konzumovať koľko hrdlo ráči.

Čím menej alkoholu pijete, tým nižšie je riziko dlhodobých problémov.

Takisto sa veľa ľudí snaží zdravo stravovať, prípadne chudnúť, či už z estetických alebo zdravotných dôvodov. Títo ľudia sa snažia udržať kalórie na čo najnižšej úrovni. Zároveň všade hľadajú vitamíny a potrebné živiny.

Tak aký alkohol môžeme nazvať tým zdravším?

Pivo

Keď sa povie zdravý alkohol, takmer každému napadne ako prvé pivo. Tento kvasený alkoholický nápoj vyrábaný z obilného sladu, chmeľu a vody, obsahuje mnoho vitamínov. Blahodarne pôsobí na ľudský organizmus. V malom množstve, samozrejme.

Z vitamínov, ktoré pivo obsahuje, sú najvýznamnejšie vitamíny skupiny B. Okrem vitamínov obsahuje aj minerály ako napríklad draslík, sodík, vápnik, fosfor, horčík a kremík.

Je známe, že v malých množstvách poskytuje pivo ochranu pred srdcovo-cievnymi ochoreniami a je veľmi dobré na trávenie. Aj preto je označované ako tekutý chlieb či zlato v pohári.

Ako príklad uvedieme írsky Guinness. Tmavé pivo s výraznou sladkastou chuťou má málo kalórií a je plný živín. Vyrábaný je z viacerých celých obilnín ako ležiak a má podobné antioxidačné vlastnosti ako červené víno.

Päť alkoholických nápojov s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: PR)

Víno

Možno vám nenapadlo najskôr pivo, ale víno. Tento alkoholický nápoj sa vyrába kvasením vylisovanej šťavy z plodov viniča.

Obsahuje železo, draslík a horčík. Je tiež plný antioxidantov. A počuli ste už o resveratrole? Resveratrol je prírodný antioxidant, ktorý je 20-krát silnejší ako vitamín C a 5-násobne silnejší ako betakarotén.

Dať si jedno až dve deci červeného vína je skutočne naozaj dobrý nápad.

Tip: Viac o pozitívnych účinkoch vína (a iných typov alkoholu) si môžete prečítať v článku Alkohol ako liek? V malom množstve pomôže aj s týmito ochoreniami.

Päť alkoholických nápojov s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: PR)

Medovina

Každá poctivá a kvalitná medovina obsahuje med. Už tisícky rokov ho ľudia využívajú ako rýchly a kvalitný zdroj energie.

Medovina má mnoho pozitív pre náš organizmus. Posilňuje imunitný systém a je považovaná za prírodný liek na mnohé ochorenia.

Odporúčané množstvo je 1 dcl denne. Alkohol, ktorý obsahuje, napomáha k látkovej premene a k podpore prekrvenia. Prospešná je aj vďaka antimikrobiálnej aktivite medu, ktorá sa stará o to, aby sa v našom organizme nevyskytovali nežiadúce baktérie.

Päť alkoholických nápojov s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: PR)

Bylinné likéry

Populárne bylinné likéry boli v minulosti považované ako lieky. V dnešnej dobe ich ale v lekárni asi nedostanete. Pri ich hľadaní sa radšej obráťte na supermarkety či bary.

Tento prírodný alkoholický nápoj obsahuje množstvo liečivých bylín, korenín a aromatických prísad. Bylinný likér je vlastne liekom na trávenie. Má uvoľňujúci účinok pri kŕčoch a samozrejme aj liečivý, ak dodržíte odporúčanú dennú dávku. Tá je rovnaká ako u medoviny, a teda 1 dcl.

Na záver známy koktail

Aký koktail ste tipovali?

Ingrediencie ako vodka, rajčinový džús, citrónová šťava a rôzne korenie. Nápoj známy ako Bloody Mary alebo Krvavá Mary.

Rajčiny obsiahnuté v tomto nápoji obsahujú vitamíny A, B, C a E, vlákninu, vápnik, draslík, železo, karotín či antioxidanty. Samozrejme má toho v zásobe oveľa viac. Podporujú funkciu mozgu, sú výborné ako prevencia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami, podporujú imunitný systém a obnovu buniek.

Citrónová šťava zasa bráni vzniku obličkových kameňov, upokojuje bolesť v krku a podporuje chudnutie. Samé pozitíva. :)

Päť alkoholických nápojov s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: PR)

Takže nezabúdajte. Aj piť alkohol sa dá zdravo. V malom množstve, samozrejme.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu