Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kapor: symbol Vianoc na štedrovečernom stole

PR článok Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Kaufland)

Kapor je už dlhé roky neoddeliteľnou súčasťou slovenských tradícií a zvykov. Štedrovečerný stôl bez kapra v spojení s lahodným zemiakovým šalátom si už mnohí z nás nedokážu ani len predstaviť. Niet divu! Kapor je totižto nielen veľmi chutný, ale aj zdravý. Aké látky obsahuje, ako s ním zaobchádzať a ako ho najlepšie pripraviť? Odpovede na tieto otázky nájdete v nasledujúcich bodoch, ktoré vám pomôžu vyšperkovať vaše vianočné menu s kaprom do dokonalosti.

Zdravá pochúťka pre maškrtné jazýčky

Je všeobecne známe, že konzumácia rýb je nášmu zdraviu naozaj prospešná. Prečo? Práve rybí tuk obsahuje obrovské množstvo omega-3 mastných kyselín, ktoré sa radia medzi najcennejšie biologicky aktívne látky. Najlepšie je na tom to, že zoznam pozitívnych účinkov tejto látky na ľudský organizmus je doslova nekonečný. Nielenže priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi a zabraňuje tak upchávaniu ciev, ale aj bojuje s nepríjemnými ochoreniami srdca. Kaprie mäso je navyše veľmi ľahko stráviteľné a má nízky podiel tuku, čím sa stavia do role skvelého pomocníka pri diétach či výžive starších ľudí, športovcov, ale aj detí. Zároveň obsahuje aj taurín, ktorý je považovaný za prírodný antioxidant. A takto by sme mohli s dlhým zoznamom priaznivých účinkov pokračovať aj ďalej.

Domáci kúpeľ pre kapra

Ak na sviatky kupujete živého kapra, mali by ste mu kúpeľ pripraviť už v predstihu. Voda, ktorá stojí dlhšie je totižto pre kaprov znesiteľnejšia, keďže z nej vyprchá chlór. Ak ste už ste boli v obchode a kapra máte v ruke, nezdržiavajte sa ďalšími nákupmi. Na to, aby ste ho v poriadku doniesli až do pripravenej vane máte asi tak 30 minút. Vaňu však vopred ochlaďte, aby ste mu nespôsobili teplotný šok. Následne do nej pravidelne dolievajte studenú vodu. Leží váš kapor vo vani s bruchom nahor? Nemusíte byť vyškolený „kaprológ“ na to, aby ste vedeli, že takýmto spôsobom nerelaxuje.  Urýchlene mu doprajte trochu studenej sprchy.

Sviatočné menu bez kostičiek

Aj keď sú vyprážané kaprie podkovičky rokmi zaužívanou tradíciou, nebojte sa skúsiť niečo nové a menej tradičné. Kapor sa dá krásne vyfiletovať a nie je to vôbec také zložité, ako sa na prvý pohľad zdá.  Najlepšie je na tom to, že po správnej príprave vás v ňom neprekvapí naozaj žiadna kostička. Ako na to? Kapra narežte ostrým nožom práve okolo chrbtice a opatrne stiahnite jeho boky okolo rebier. Bočné filety tak s pomocou noža veľmi jednoducho oddelíte od jeho trupu. S kostičkami nebudete vôbec bojovať vtedy, ak si na filetách urobíte asi pol centimetrové zárezy. V prípade, že tak urobíte, ostávajúce kostičky sa trochu rozdrvia a pri pražení sa úplne spečú. Filetu potom stačí už len naporciovať na približne 3 – 4 centimetrové kúsky, osoliť a upraviť hoc aj tradičným spôsobom. A tu zopár rád na záver:

  • Typického pachu kapra sa jednoducho zbavíte tak, že ho minimálne na hodinku namočíte do mlieka. Takto odležané mäso bude okrem toho aj omnoho vláčnejšie.
  • Pred samotnou prípravou mäso sceďte, osoľte a pokvapkajte citrónovou šťavou.
  • Ak budete kapra vyprážať v strúhanke, dajte na panvicu aj cibuľu (zachytí opadanú strúhanku a zabráni prepraženiu samotnej ryby).
  • Ak vám alebo niekomu z vašej rodiny ostane v krku zapichnutá kosť, zachovajte chladnú hlavu. Radšej prehltnite kúsok striedky z chleba, kapustu alebo ryžu. Hlty si dajte väčšie a úplne ich neprežúvajte, aby mohli pri prehĺtaní zapichnutú kosť lepšie strhnúť. Následne vypite veľký pohár čistej vody.

Zabehnite si na svoj sviatočný nákup potravín, ale aj darčekov do Kauflandu. Pred obchodným domom spoločnosti Kaufland nájdete nielen vianočné stromčeky, ale aj živé kapry, ktoré sa budú predávať od 17.12. Na štedrovečernom stole predsa takáto pochúťka nemôže chýbať.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu