Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Potvrdili najhorší scenár, cieľ útokov v Bruseli je jasný: Mal sa zopakovať parížsky masaker!

Brusel zasiahli teroristické útoky. Zahynulo vyše 30 ľudí. Zobraziť galériu (7)
Brusel zasiahli teroristické útoky. Zahynulo vyše 30 ľudí. (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Belgickí vyšetrovatelia sa domnievajú, že teroristická sieť s hlavným štábom v bruselskej štvrti Forest, ktorej členom bol aj medzičasom zadržaný Salah Abdeslam, mala v pláne spáchať v Bruseli podobnú sériu útokov, ako zažil Paríž vlani 13. novembra.


Prečítajte si tiež: Ďalšie šokujce zistenia: Belgičania vedeli o tajnej skrýši Abdeslama už minulý rok


Podľa vyšetrovateľov mnoho indícií svedčí o tom, že džihádistická sieť mala v úmysle rozpútať v uliciach Bruselu prestrelku s použitím samopalov typu Kalašnikov a iných útočných zbraní. Ďalšie komando malo v meste spáchať samovražedné atentáty, informovala belgická televízia VRT s tým, že nedávnymi policajnými raziami sa týmto plánom podarilo zabrániť.

Belgická polícia minulý týždeň podnikla v bruselskej štvrti Forest raziu a zastrelila pri nej z terorizmu podozrivého Mohammeda Belkaida. Salahovi Abdeslamovi a jeho komplicovi Aminovi Choukrimu sa podarilo ujsť, ale polícia ich o niekoľko dní dolapila v bruselskej štvrti Molenbeek.

Potvrdili najhorší scenár, cieľ
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Niektoré médiá špekulujú, že utorkové atentáty v Bruseli boli pomstou za Abdeslamovo zatknutie. Útoky sa odohrali na bruselskom letisku Zaventem a na stanici metra Maelbeek a vyžiadali si 31 obetí a 300 zranených.  Pri sérii útokov v Paríži vlani v novembri zahynulo 130 ľudí a 350 utrpelo zranenia. 

Potvrdili najhorší scenár, cieľ
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Zverejnili meno ďalšieho podozrivého z útokov v Bruseli a Paríži 

Belgická tlač dnes zverejnila fotografiu ďalšieho muža podozrivého zo spoluúčasti na atentátoch v Bruseli z 22. marca a teroristických útokoch v Paríži z vlaňajšieho 13. novembra. Podľa belgického denníka La Dernieure Heure (DH) hľadaným mužom je 28-ročný Sýrčan Naim Al Hamed. Polícia upozorňuje, že je "veľmi nebezpečný a ozbrojený". Oznámenie sa nezmieňuje o role, ktorú prípadne zohrával pri atentátoch.

Denník DH dodal, že západoeurópske orgány na boj s terorizmom vydali po atentátoch v Bruseli zoznam hlavných podozrivých, ktorí by mohli byť zapletení do útokov v Bruseli a Paríži a sú na úteku. Figuruje medzi nimi Mohamed Abrini, priateľ pred týždňom zadržaného Salaha Abdeslama, jediného žijúceho podozrivého zo spáchania atentátov v Paríži z 13. novembra 2015. Na zozname je aj Khalid Bakraoui, ktorý v utorok zaútočil v bruselskom metre, ako aj Najim Laachraoui.

Laachraoui bol zrejme jedným z dvojice páchateľov utorkového samovražedného atentátu na bruselskom letisku Zaventem. DH upozorňuje, že jeho smrť ešte nie je oficiálne potvrdená, aj keď testy DNA izolovanej z fragmentov pozostatkov nájdených na letisku potvrdili zhodu so vzorkami odobratými jednému z Laachraouiho príbuzných. Vyšetrovatelia nariadili ešte dodatočné testy DNA.

Kerry si v Bruseli uctil obete tragédie

Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes pricestoval do Bruselu, kde sa stretne s predstaviteľmi belgickej vlády a Európskej únie. Počas piatich hodín, ktoré Kerry strávi dnes v Bruseli, je naplánované stretnutie s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom, belgickým premiérom Charlesom Michelom, ministrom zahraničných vecí Didierom Reyndersom, ako aj kráľom Filipom.

Potvrdili najhorší scenár, cieľ
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Šéf americkej diplomacie si počas pobytu v Bruseli uctil i pamiatku obetí utorkových teroristických útokov, keď položí veniec kvetov na improvizovanom pamätnom mieste na letisku Zaventem. 

Potvrdili najhorší scenár, cieľ
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Holandské ministerstvo zahraničných vecí dnes informovalo, že medzi obeťami sú aj traja občania Holandska. Podľa belgických úradov obete a zranení z bruselských útokov pochádzajú z približne 40 krajín sveta. Najnovšie informácie potvrdili, že medzi mŕtvymi boli aj dvaja Američania. John Kerry 

Potvrdili najhorší scenár, cieľ
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Brusel zaplavili kvety a odkazy ľuďom, ktorí zahynuli pri ďalšom útoku, Momentálne sa o odkazy kvôli zlému počasiu starajú pracovníci, ktorí ich balia do plastikových sáčkov, aby nezmokli.

Potvrdili najhorší scenár, cieľ
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)
 

Viac o téme: Teroristický útokBruselParížSalah Abdeslam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu