Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Po atentátoch v Bruseli zatkli šesť osôb: Francúzi zmarili ďalší teroristický útok!

Útoky v Bruseli vzali život 31 ľuďom. Zobraziť galériu (2)
Útoky v Bruseli vzali život 31 ľuďom. (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Belgické úrady zadržali šesť ľudí v súvislosti s vyšetrovaním utorkových teroristických útokov v Bruseli. K zatknutiam došlo pri sérii zásahov v belgickej metropole. Oznámila to vo štvrtok večer belgická federálna prokuratúra, ktorú citovala agentúra AP. Razie súvisiace s utorkovými útokmi prebehli v centrálnej časti Bruselu a tiež v mestských štvrtiach Jette a Schaerbeek. Bližšie podrobnosti prokuratúra nezverejnila.

Polícia podnikla raziu v Schaerbeeku už v predchádzajúcich dňoch, pričom v jednom z tamojších bytov zaistila veľkú zásobu výbušnín a ďalších materiálov použiteľných na výrobu bômb. Dva výbuchy na medzinárodnom letisku Zaventem a jeden v stanici metra Maelbeek si v utorok vyžiadali životy 31 civilistov a zranili 300 ľudí.

Vyšetrovatelia považujú takmer za isté, že teroristické útoky z vlaňajšieho novembra v Paríži a z utorka v Bruseli spáchala jedna a tá istá teroristická bunka. Ide o sieť vytvorenú a riadenú mladými Belgičanmi, ktorých väčšina pôsobila aj v Sýrii. Belgická federálna prokuratúra v stredu potvrdila identitu troch páchateľov útokov v Bruseli: najtragickejšie atentáty v dejinách Belgicka spáchali Najim Laachraoui zo Schaerbeeku a bratia Ibrahim a Khalid Bakraouiovci z predmestia Laeken.

Počas razie v Bruseli zatkli ďalších podozrivých, údajne aj komplica z metra 

V rámci vyšetrovania utorkových útokov v Bruseli dnes belgická polícia počas razie na bruselskom predmestí Forest zatkla ďalšieho podozrivého muža. Televízia BFMTV informovala, že by mohlo ísť o muža, ktorého zachytila bezpečnostná kamera v metre po boku neskoršieho samovražedného atentátnika Khalida Bakraouiho. Polícia túto informáciu zatiaľ nepotvrdila.

Na predmestí Forest sa policajná razia uskutočnila aj 15. marca. Počas nej došlo k prudkej prestrelke, v ktorej prišiel o život Alžírčan Mohamed Belkaid. Dvom ďalším osobám sa vtedy podarilo ujsť. Jedným z nich bol aj Salah Abdeslam - jediný žijúci podozrivý zo spáchania atentátov v Paríži z 13. novembra 2015. 

Polícia Abdeslama dolapila 18. marca popoludní - vyše štyri mesiace po atentátoch v Paríži - pri rozsiahlej protiteroristickej razii v bruselskej štvrti Molenbeek. Momentálne je v prísne stráženom väzení v Brugách a rozhoduje sa o jeho vydaní do Francúzska. Belgické médiá informovali, že dnes sa v Bruseli a okolí uskutočnilo viacero policajných operácií, pričom boli zadržaní ďalší podozriví.

Francúzska polícia zmarila útok v pokročilom štádiu plánovania 

Francúzska polícia pri zásahu na predmestí Paríža zatkla muža, ktorý bol zapojený do prípravy teroristického útoku na území krajiny. Oznámil to dnes francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve, podľa ktorého bol útok už v pokročilom štádiu plánovania. Razia sa uskutočnila v meste Argenteuil v severozápadnej časti metropolitnej oblasti Paríža. Polícia tam vykonávala domové prehliadky a uzavrela celé okolie zásahu; podľa svedkov doň nevpúšťala ani miestnych obyvateľov. Na miesto boli vyslaní aj experti na zneškodňovanie výbušnín, uviedla agentúra AP. 

Zatknutý francúzsky občan bol jednou hlavných osôb zapojených do plánovania útoku, uviedol bez ďalších podrobností minister Cazeneuve. Zároveň zdôraznil, že v súčasnom štádiu vyšetrovania nie sú informácie o tom, že by prekazený komplot nejako súvisel s teroristickými útokmi v Paríži alebo v Bruseli. 

Muž zadržaný vo štvrtok pri Paríži bol napojený na Abaaouda 

Muž, ktorého vo štvrtok zadržali neďaleko Paríža v rámci protiteroristickej operácie, bol napojený na predpokladaného vodcu teroristickej siete stojacej za atentátmi v Paríža z novembra minulého roku Abdelhamida Abaaouda.

Podľa policajného zdroja, ktorý si neželal byť menovaný, zadržaný sa volá Reda Kriket. Ide o 34-ročného francúzskeho občana, policajne hľadaného od januára tohto roku v súvislosti s terorizmom. Nemenovaný belgický zdroj zasa uviedol, že Kriket bol vlani v júli v neprítomnosti v Belgicku uznaný za vinného za spoluúčasť na verbovaní dobrovoľníkov do džihádistických oddielov v Sýrii. Spoluobvineným v procese bol Abdelhamid Abaaoud, považovaný za hlavného strojcu atentátov v Paríži, i ďalšie osoby. Abbaaoud prišiel o život niekoľko dní po atentátoch v Paríži, a to počas policajnej razie na parížskom predmestí Saint-Denis.

Belgicko znížilo úroveň teroristického ohrozenia o jeden stupeň 

Belgické úrady znížili dnes úroveň teroristického ohrozenia z najvyššieho, štvrtého na tretí stupeň. Dodali však, že situácia je stále "mimoriadna" a "vážna" a že ďalší útok je "pravdepodobný a možný". Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Útoky v Bruseli vzali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Šéf belgického úradu na posudzovanie ohrozenia terorizmom Paul Zan Pigchelt povedal, že bezprostrednosť hrozby od utorkových útokov v Bruseli zoslabla. Podľa jeho slov však napriek tomu "nebezpečenstvo nepominulo". V utorok 22. marca zaútočili extrémisti v Bruseli na letisku Zaventem a na stanici metra Maelbeek. Zabili najmenej 31 ľudí a ďalších vyše 300 zranili. K týmto incidentom sa prihlásila organizácia Daeš.

Cazeneuve navrhol vytvorenie jednotky na boj proti falošnej identite 

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve navrhuje vytvorenie pracovnej jednotky na pomoc pri boji proti falošnej identite. Ministrov návrh v reakcii na bruselské teroristické útoky zaznel dnes popri stretnutí rezortných šéfov spravodlivosti a bezpečnosti krajín EÚ, informuje agentúra AP.

Cazeneuve v Bruseli vyzval na razantnejšie opatrenia, keďže teroristická organizácia Daeš, ktorá sa k bruselským útokom prihlásila, produkuje falošné cestovné doklady. Mnoho podozrivých osôb spájaných s týmito tragickými udalosťami, ako aj novembrovými útokmi v Paríži, používalo nepravú totožnosť. Francúzsky minister doplnil, že bezpečnostné orgány musia byť zjednotené aj v oblasti boja proti pašovaniu ľudí, ktoré Cazeneuve označil za "jednu z hlavných príčin súčasného vývoja terorizmu".

V dôsledku bombových útokov, ktoré si vyžiadali viac než 30 mŕtvych a vyše 300 zranených, zostane bruselské letisko mimo prevádzky najmenej do pondelka. Predĺžený veľkonočný víkend je pritom jedným z najrušnejších období roka, keď toto letisko zvyčajne odbaví denne zhruba 600 letov a 60.000 cestujúcich. Nedeľa bude šiestym po sebe idúcim dňom bez letovej prevádzky bruselského letiska. Letecké spoločnosti preto vypracovali alternatívne plány so zámerom znížiť dôsledky zrušenia letov pre svojich pasažierov na minimum.

Ministri EÚ sa po útokoch v Bruseli dohodli na posilnení výmeny informácií 

Ministri spravodlivosti a vnútra Európskej únie sa dnes v Bruseli na naliehavom zasadnutí zaviazali posilniť zdieľanie informácií medzi svojimi krajinami po tom, ako hlavné mesto Belgicka zasiahli smrtiace teroristické útoky.

Dohodli sa na súbore opatrení pre spoločný boj proti terorizmu, ako je systematické dodávanie informácií do európskych a medzinárodných databáz v oblasti bezpečnosti, ich dôsledné využívanie a vzájomná spolupráca týchto systémov. Vyplýva to z ich vyhlásenia, o ktorom informovala tlačová agentúra DPA.

Ministri vyzvali Európsky parlament, aby "naliehavo" schválil dohodu umožňujúcu orgánom jednotlivých krajín vymieňať si osobné údaje o cestujúcich v leteckej doprave. Ministri tiež vo vyhlásení vyjadrili solidaritu Belgicku a odsúdili utorňajšie teroristické útoky v Bruseli ako "útok na našu otvorenú, demokratickú spoločnosť."

Viac o téme: Teroristický útokBelgickoDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu