Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Poznáme hlavný cieľ chladnokrvného zabíjania v Bruseli: Teroristi ho splnili na maximum!

Ivo Samson Zobraziť galériu (3)
Ivo Samson (Zdroj: youtube.com)

BRATISLAVA - Teroristické útoky na Brusel sa dali očakávať a ich cieľom bolo vyvolať des a hrôzu a zastrašiť obyvateľstvo. Zdôraznil dnes bezpečnostný analytik Ivo Samson.

"Nemyslím si, že by to bola odveta za troch atentátnikov zastrelených v Paríži, pretože celá západná Európa a dokonca aj Rusko je v určitých 'drápoch' organizovanej teroristickej siete. Čiže ten útok na Brusel sa koniec koncov čakal a spravodajské služby vyzývali už pred niekoľkými dňami, ak nie týždňami, k opatrnosti kvôli možnosti teroristických útokov," povedal analytik.

Podľa neho to, že boli tieto útoky namierené na Brusel, je niečo, čo súvisí s tým, že Brusel je defacto hlavné mesto Európy, Brusel je centrum hlavných európskych inštitúcií bezpečnostného charakteru EÚ ako ekonomickej bezpečnosti a NATO ako obrannej bezpečnosti, "čiže spáchať takýto útok v Bruseli sa hodnotí niekoľkonásobne vyššie v teroristických radoch, než spáchať takýto útok možno v Štokholme alebo v Kodani."

Poznáme hlavný cieľ chladnokrvného
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Z tohto hľadiska ide podľa neho o samovražedné útoky, islamistické útoky a ako cieľom každého takéhoto útoku, aj tohto dnešného, je vyvolať des a hrôzu, zastrašiť obyvateľstvo a spochybniť jeho väzby s úradmi, keďže postupne narastá predstava, že úrady nie sú schopné brániť svoje obyvateľstvo na verejných miestach, či je to letisko ako v tomto prípade, alebo či je to metro. "Toto je to, po čom teroristi túžia, a to je xenofóbne hnutia, xenofóbne strany, xenofóbne nálady, a to je opäť to, čo teroristi spätne použijú ako dôvod, aby mohli útočiť ďalej," povedal Samson.

Poznáme hlavný cieľ chladnokrvného
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Podľa jeho informácií v Bruseli žije vyše 200.000 moslimov, a tak je veľmi ťažké urobiť takýto teroristický útok bez pomoci zvnútra. "Čiže tí, ktorí by tam prenikli zvonku a boli by bez nejakej lokálnej podpory, by toho takto lokálne koordinovane neboli schopní," povedal Samson.

Doplnil, že Belgicko žije v problémoch podobne ako mnohé iné krajiny západnej Európy, ktoré celkom nezodpovedne prijímali v masách a takýchto kvantách utečencov z bezpečnostne rizikových krajín bez toho, aby si ich vôbec preverili.

"To znamená, tam mohli preniknúť aj tí, ktorí už boli určení pre teroristické útoky, a navyše máme skúsenosť, že to, čo sa zistilo po útokoch v Londýne a teraz sa to konštatuje aj pri nábore Európanov do radu Islamského štátu, že práve štvrtá generácia moslimov, ktorí žijú v Európe, je tou najviac radikálnou," zdôraznil Samson.

Viac o téme: BruselIvo Samson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu