Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Česko obeťou vydierania: Neznámi páchatelia opäť hrozia ebolou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Neznámi vydierači požadujúci milión eur od ČR a hroziaci v prípade nezaplatenia tejto sumy rozšírením vírusu eboly v krajine, sa podľa informácie internetového serveru iDNES.cz opäť ozvali po tom, čo im český štát odmietol uhradiť spomínanú sumu požadovanú v troch splátkach v bitcoinoch.

Minister vnútra ČR Milan Chovanec túto správu ani nepotvrdil, ani nevylúčil. Vyšetrovatelia predpokladajú, že stoja skôr proti páchateľom z radov expertov na informačné technológie,, ako voči prírodovedcom, ktorí by vírus eboly dokázali izolovať. Vydierači, ktorí sa po prvý raz ozvali 21. októbra, totiž používajú mimoriadne sofistikované metódy komunikácie.

Vzhľadom na schopnosť páchateľov zametať za sebou stopy nemusí ani intenzívna spolupráca českých bezpečnostných zložiek so zahraničnými kolegami viesť poľahky k ich odhaleniu. Práve naopak. Je pravdepodobné, že na komunikáciu využili a využívajú počítače na jediné použitie, ktoré potom zlikvidujú. Odosielateľom výhražných emailov hrozí v prípade odhalenia až 12 rokov odňatia slobody nepodmienečne za trestné činy vydierania a všeobecného ohrozenia.

Do Sierry Leone mieri zariadenie na rýchlu detekciu eboly 

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) dodáva do západoafrickej Sierry Leone špeciálne zariadenie určené na rýchle diagnostikovanie smrtiaceho vírusu Ebola. MAAE informovala, že je v kontakte aj s ďalšími štátmi ebolou zasiahnutého regiónu.

Vo svojom vyhlásení MAAE konštatuje, že poskytnutie špecializovanej nukleárnej technológie by mohlo byť "malým, ale efektívnym príspevkom" k boju s epidémiou, ktorá si vyžiadala už 4950 ľudských životov, a to najmä v Sierre Leone, Libérii a Guinei. MAAE uviedla, že ide o diagnostickú metódu odvodenú od polymerázovej reťazovej reakcie v reálnom čase (RT PCR), ktorá umožňuje detekovať vírus Ebola na základe prítomnosti fluorescenčných markerov v priebehu niekoľkých hodín. V pôvodnej metóde sa využívali rádioizotopové markery. 

Inou metódou na detekciu vírusu Ebola je kultivácia na bunkových kultúrach, čo trvá niekoľko dní. Hovorca MAAE Alexander Nitzsche uviedol, že dodávka zariadenia určeného pre Sierru Leone bola expedovaná v nedeľu. MAAE je podľa jeho slov v kontakte aj s Libériou, Nigériou, Pobrežím Slonoviny a Guineou, aby posúdila ich špecifické potreby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu