Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Turecká pomsta Európe! Veľký návrat teroristov Daeš vypukne už o pár dní

Süleyman Soylu povedal, ze bojovníkov Daeš začnú vracať už začiatkom ďalšieho týždňa. Zobraziť galériu (2)
Süleyman Soylu povedal, ze bojovníkov Daeš začnú vracať už začiatkom ďalšieho týždňa. (Zdroj: TASR/AP Photo/Burhan Ozbilici)

ANKARA - Turecko začne vracať zajatých zahraničných bojovníkov teroristickej organizácie Daeš do ich domovských krajín od pondelka, povedal dnes pre agentúru Anadolu turecký minister vnútra Süleyman Soylu. Repatriáciu zadržaných radikálov, vrátane tých, ktorým bolo medzitým odňaté občianstvo, oznámil Soylu už minulý týždeň.

Kritizoval pritom Európu, ktorej postoj k tejto záležitosti označil za nezodpovedný a ktorá podľa neho prejavuje nečinnosť. "Hovoríme im: týchto ľudí vrátime a začneme s tým v pondelok," povedal minister podľa Anadolu. Turecko minulý mesiac začalo vojenskú operáciu na severovýchode Sýrie a počas nej tureckí vojaci zadržali niektorých radikálov z Daeš, ktorí boli dovtedy držaní v táboroch a väzniciach na sýrskom území. 

Turecký minister vnútra Süleyman Soylu
Zobraziť galériu (2)
Turecký minister vnútra Süleyman Soylu  (Zdroj: TASR/AP Photo/Burhan Ozbilici)

Ide o 11 tisíc ľudí, štáty sa obávajú súdnych pojednávaní

Väčšinu týchto zariadení, v ktorých sa nachádzalo až 11-tisíc islamistov, strážili sýrski Kurdi. V niektorých prípadoch sa ale naplnili obavy, že sa radikáli dostanú na slobodu v zmätku, ktorý vyvolala turecká protikurdská ofenzíva. Európske krajiny sa k prevzatiu svojich občanov, ktorí sa v minulých rokoch zapojili do bojov po boku Daeš, stavajú veľmi neochotne. Dôvodom je nielen bezpečnostná hrozba, ale tiež to, že by proti nim pri súdnych procesoch domácej justície len ťažko zaisťovali dôkazy.

V počte európskych bojovníkov vedú Francúzi

K Daeš, ktorý na vrchole svojej expanzie ovládal časti Sýrie a susedného Iraku, sa za dobu jeho existencie podľa OSN pripojilo 40-tisíc zahraničných bojovníkov zo 110 krajín. Medzi tými západnými má prvenstvo Francúzsko, odkiaľ k Daeš odišlo skoro 2000 ľudí. Medzi zajatcami stráženými Kurdmi bolo zhruba 2000 cudzincov.

O otázke zadržiavaných zahraničných bojovníkov Daeš mnoho európskych krajín rokuje s Irakom. Chcú Bagdad presvedčiť, aby v rámci súdnej spolupráce radikáli súdili tamojšie súdy. Naposledy v polovici októbra o tejto veci v Iraku rokovali francúzsky minister zahraničia Jean-Yves Le Drian a šéf irackej diplomacie Muhammad Hakím. Ten ale zdôraznil, že Irak je ochotný prijať zo Sýrie len irackých zajatcov z Daeš. O zajatcov s občianstvom iných krajín sa podľa neho musia postarať štáty, odkiaľ títo ľudia pochádzajú.

Viac o téme: TureckoDaešSüleyman Soylu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu