Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Daeš útočil na areál medzinárodnej humanitárnej organizácie: Najmenej dvaja mŕtvi

(Zdroj: TASR/AP)

KÁBUL - Najmenej dvoch mŕtvych a 12 zranených si vyžiadal stredajší útok ozbrojencov na areál medzinárodnej humanitárnej organizácie Save the Children v Afganistane. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

K zodpovednosti za útok sa prihlásila extrémistická organizácia Daeš, uviedla organizácia SITE Intelligence Group, ktorá sa špecializuje na monitorovanie a vyhodnocovanie džihádistickej propagandy.

Pri útoku, ku ktorému došlo v meste Džalalabad v provincii Nangarhár, zahynul civilista a príslušník afganských bezpečnostných síl, ako aj dvaja militanti, z ktorých jeden bol samovražedný atentátnik a druhého zneškodnila afganská polícia.

Stredajší útok sa začal približne o 09.00 h miestneho času (05.30 SEČ), keď sa pred areálom organizácie Save the Children odpálil samovražedný útočník. Následne do komplexu vniklo množstvo ozbrojencov a došlo k prestrelke s bezpečnostnými silami. Podľa jedného zo zamestnancov v komplexe pracuje približne 100 ľudí, avšak koľko sa ich tam v čase útoku nachádzalo, nie je známe.

Afganské sily zachránili počas útoku Daeš 46 humanitárnych pracovníkov z ich sídla

 

Afganské bezpečnostné sily zachránili 46 členov personálu humanitárnej organizácie Save the Children, ktorí uviazli vo svojich kanceláriách v meste Džalalabad počas stredajšieho útoku militantov z Daeš. Informovali o tom miestni predstavitelia. Hovorca guvernéra provincie Nangarhár uviedol, že záchrana sa uskutočnila napriek prebiehajúcemu boju v budove.

Organizácia Save the Children dočasne prerušila činnosť v Afganistane

Humanitárna organizácia Save the Children pozastavila svoje aktivity v Afganistane po tom, čo na jej sídlo v meste Džalalabad zaútočili v stredu militanti z extrémistickej organizácie Daeš, pričom dvaja ľudia zahynuli a ďalších najmenej 12 osôb utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra Reuters.

"V dôsledku tohto (útoku) budú dočasne pozastavené všetky naše programy v celom Afganistane a všetky naše kancelárie zostanú zatvorené," uvádza sa vo vyhlásení organizácie s tým, že jej činnosť bude obnovená v čo najkratšom čase, len čo to bude možné a bezpečné.

Viac o téme: útok DaešSave the ChildrenAfganisttan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu