Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Američania podnikli v Jemene útoky na dva výcvikové tábory: Zabili desiatky členov Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Americké sily zabili v pondelok desiatky členov teroristickej skupiny Daeš pri útoku na dva výcvikové tábory v Jemene. Informovala o tom armáda Spojených štátov.

Útok na tábory, umiestnené v jemenskej provincii al-Bajdá, narušil úsilie extrémistickej organizácie vycvičiť si nových bojovníkov, uviedlo v tlačovom vyhlásení americké ministerstvo obrany. Nespresnilo však, ako bol útok uskutočnený. Daeš využíva tábory na výcvik militantov, ktorí potom podnikajú teroristické útoky za pomoci celej škály zbraní vrátane útočných pušiek AK-47, guľometov a ručných protitankových granátometov, dodal Pentagón v tlačovom vyhlásení.

Jemen je podľa Pentagónu zdrojom pre získavanie nových teroristov a centrom pre ich výcvik, ako aj miestom ich dočasného pobytu. Daeš využíva lokality v Jemene, ktoré vláda nemá pod kontrolou, na "prípravu a riadenie útokov proti Amerike a jej spojencom po celom svete", dodal Pentagón vo vyhlásení.

Americké sily podporujú prebiehajúce protiteroristické operácie v Jemene proti Daeš a al-Káide na Arabskom polostrove (AQAP) a robia to v spolupráci s jemenskou vládou, pripomenula tlačová agentúra DPA. Cieľom operácií je oslabiť schopnosť týchto militantných organizácií koordinovať svoje zahraničné teroristické útoky a tiež zhoršiť ich schopnosť udržať si územie dobyté od legitímnej jemenskej vlády.

Viac o téme: USAJemenDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu