Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na Filipínach zabili posledných dvoch lídrov islamistov napojených na Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Bullit Marquez)

MARAWI - Filipínske bezpečnostné zložky informovali dnes o zabití hľadaného teroristu a vodcu militantnej skupiny napojenej na Daeš, ktorá v máji obsadila juhofilipínske mesto Marawi.

Isnilon Hapilon a Omarkhayam Maute boli poslednými vodcami skupiny ázijských islamistov, ktorá sa s rukojemníkmi zabarikádovala v tamojšej mešite a neskôr obsadila časť mesta. 

Zabite Hapilona potvrdili agentúre AP štyri zdroje z prostredia polície a armády. Oboch vodcov podľa nich zneškodnili v záverečných bojoch s políciou a ich telá sa našli dnes v Marawi. Armáde sa podarilo oslobodiť 17 rukojemníkov. Očakáva sa, že boje by mali pokračovať ešte do konca týždňa.

Filipínska armáda teroristovu smrť doposiaľ oficiálne nepotvrdila, dodala DPA s odvolaním sa na hovorcu armády.

V meste asi 800 kilometrov južne od Manily sa nachádza stále okolo 40-50 militantov. Armáda sa aktuálne snaží zneutralizovať posledných militantov, odstrániť nastražené bomby a míny a zachrániť zadržiavaných civilistov.

Militanti napojení na extrémistickú organizáciu IS zaútočili na Marawi 23. mája a boli zabarikádovaní v niektorých štvrtiach, kde kládli odpor vládnym silám. Do boja o získane mesta od islamistov sa zapojili tisícky vojakov, viac než 1000 ľudí prišli o život. Vládne jednotky postupne zabili troch vodcov skupiny, poslednými boli Hapilon a Maute.

Mesto Marawi na juhofilipínskom ostrove Mindanao sa stalo terčom skupín moslimských extrémistov, ktorí tu podpaľujú budovy, napádajú vojakov a vystavujú vlajky teroristickej organizácie Islamský štát.

Hapilon bol veliteľ skupiny Džamáa abú Sajjáf a na americkom zozname najhľadanejších teroristov, za ktorého zadržanie mohla byť vyplatená odmena do výšky päť miliónov dolárov.

Viac o téme: FilipínyDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu