Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Je koniec, kalifát Islamského štátu už neexistuje! Armáda dobyla posledné mesto teroristov

Irackí vojaci dosiahli veľké víťazstvo. Zobraziť galériu (8)
Irackí vojaci dosiahli veľké víťazstvo.

BAGDAD - Posledná bašta islamistov padla. Iracké ozbrojené sily hlásia veľké víťazstvo. Radikáli z Daeš sa držia iba zubami nechtami. Už len malý krôčik zostáva od zničenia celej organizácie. Celý región už terorizujú vyše tri roky.

Iracké ozbrojené sily dobyly iracké mesto Hawídža. To je jednou z posledných bášt teroristickej organizácie Islamský štát (IS), ktorá ho ovládala od roku 2014. Islamisti získali na sláve na začiatku roka 2014, v júni 2014 dobyli v Iraku mesto Mosúl.

Je koniec, kalifát Islamského
Zobraziť galériu (8)

Vojaci, polícia a polovojenské sily "oslobodili celé centrum Hawídže a postupujú ďalej," informoval vo štvrtok veliteľ operácie Abdel Amir Yarallah.

Radikálom tak zostal už len pás územia západne od Bagdadu pri hraniciach so Sýriou. Kalifát sa de facto rozpadol v júli, keď iracké sily podporované Spojenými štátmi dobyli Mosúl, kde mali islamisti hlavnú základňu v Iraku. Boje o Mosúl trvali 9 mesiacov.

Je koniec, kalifát Islamského
Zobraziť galériu (8)

Armáda už v stredu informovala, že zabila 196 bojovníkov IS a získali späť pod kontrolu 98 okolitých obcí. V utorok zase dobyla leteckú základňu Rašád nachádzajúcu sa južne od mesta, ktorú militanti používali na výcvik.

V Sýrii kontrolujú islamisti už iba dve územia (čierne územie)
Zobraziť galériu (8)
V Sýrii kontrolujú islamisti už iba dve územia (čierne územie)

Operácia na znovudobytie Hawídže sa začala pred dvoma týždňami a odvtedy odtiaľ podľa Organizácie Spojených národov (OSN) ušlo zhruba 12 500 ľudí, počet utečencov z ostatných dní zatiaľ nie je známy.

V utorok OSN informovala, že v meste zostalo uväznených 78-tisíc civilistov. Podľa irackých bezpečnostných služieb extrémisti z IS bránili niektorým ľuďom v odchode z Hawídže a okolo mesta nasadili výbušniny.

Tamojší ľudia sa tešia, že mesto je od teroristov vyčistené.

Potvrdili stopy sarinu po útoku v severnej Sýrii

Medzinárodná Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) objavila smrtiaci plyn sarin vo vzorkách odobratých z miesta útoku v severosýrskej provincii Hamá, ku ktorému došlo koncom tohto roka. Informovala o tom agentúra AP. Podľa dnešného vyhlásenia OPCW sa stopy "sarinu alebo príbuzných chemikálií" našli vo vzorkách odobratých v obci Latámna. Pri útoku v tejto lokalite z 30. marca utrpelo zranenia približne 50 ľudí, pričom existovalo podozrenie z použitia chemických zbraní.

Niekoľko dní po útoku na Latámnu, 4. apríla, boli chemické látky použité v inom sýrskom meste, Chán Šajchún v provincii Idlib. O život tam vtedy prišlo vyše 90 ľudí a ďalšie stovky utrpeli zranenia. OPCW v júni potvrdila, že v Chán Šajchúne bol, rovnako ako v Latámne, použitý vysoko toxický sarin. Zatiaľ však neuviedla, kto je za použitie tejto látky zodpovedný.

Viac o téme: IrakBagdadIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu