Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ďalšie víťazstvo pre sýrskeho prezidenta: Armáda prelomila obliehanie tohto mesta militantmi Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Sýrska armáda prelomila dnes obliehanie mesta Dajr az-Zaur militantmi Daeš, ktoré trvalo takmer tri roky. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na sýrsku štátnu televíziu.

Dajr az-Zaur leží na východe krajiny v rovnomennej provincii. Prelomenie obliehania je ďalším víťazstvom pre sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Správu potvrdilo aj Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). Podľa neho sa postupujúce vládne jednotky a obrancovia mesta už zvítali.

Rusko privítalo prelomenie blokády sýrskeho mesta Dajr az-Zaur

Ruský prezident Vladimir Putin poslal blahoželanie svojmu sýrskemu náprotivku Bašárovi Asadovi po tom, ako sa vládnym silám na východe Sýrie podarilo prelomiť takmer tri roky trvajúce obliehanie mesta Dajr az-Zaur militantmi Daeš. Agentúra AP to uviedla s odvolaním sa na dnešné oznámenie Kremľa. Putinov hovorca Dmitrij Peskov novinárom povedal, že ruský minister obrany Sergej Šojgu informoval prezidenta o "zavŕšení operácie na prelomenie obliehania" spomínaného mesta, ktoré je správnym centrom rovnomennej provincie na východe Sýrie. Putin to privítal ako "dôležité strategické víťazstvo" a poslal blahoprajný telegram Asadovi. Peskov poznamenal, že boje v Dajr az-Zaure pokračujú a sýrske vládne sily v nich stále napredujú.

Sýrska štátna televízia i aktivisti monitorujúci vývoj v sýrskej občianskej vojne predtým informovali, že armáda sa prebojovala k vojenskej základni na juhozápadnom okraji Dajr az-Zauru po tom, ako s podporou Ruska niekoľko týždňov postupovala smerom k tomuto mestu na viacerých frontoch. Prezident Asad podľa štátnej tlačovej agentúry SANA zhodnotil prebiehajúcu operáciu ako "ohromné víťazstvo" v boji proti "najnebezpečnejšej teroristickej organizácii na zemskom povrchu".

Extrémisti Daeš stále ovládajú väčšinu územia okolitej provincie. Samotné mesto Dajr az-Zaur je sčasti pod ich kontrolou od januára 2015. Rusko poskytuje Asadovi zásadnú pomoc v občianskej vojne, ktorá vypukla v roku 2011, pričom od roku 2015 podporuje jeho sily aj náletmi.

Viac o téme: SýriaDajr az-ZaurDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu