Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Libanon, Sýria a Hizballáh prerušili boje proti Daešu: S džihádistami chcú rokovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

BEJRÚT - Libanonská armáda prerušila dnes na hranici so Sýriou svoju ofenzívu proti militantom z teroristickej organizácieDaeš. Ako oznámila, od zastavenia paľby si sľubuje začatie rokovaní o prepustení vojakov, ktorí sú v jeho zajatí.

Libanonská armáda prerušila operácie v pohraničí o 7.00 h miestneho času. Krátko na to ohlásili zastavenie operácií proti Daeš na druhej strane hranice sýrska armáda a spriaznené libanonské hnutie Hizballáh. Agentúra Reuters poznamenala, že militanti držia v zajatí deväť libanonských vojakov, o ich osude nie je zatiaľ nič známe.

Ofenzíva proti Daeš sa začala minulý týždeň. Libanonská armáda podporovaná Spojenými štátmi spustila útok v blízkosti libanonského mesta Rás Baalbek, pričom doň nasadila raketomety, delostrelectvo a vrtuľníky. Sýrske vládne sily a libanonské hnutie Hizballáh predtým ohlásili podobnú ofenzívu v pohorí Kalamún na sýrskej strane hranice.   

Súčasťou tejto dlhoočakávanej kampane má byť spolupráca medzi oboma stranami, hoci libanonské orgány trvajú na tom, že svoje kroky nekoordinujú s vládou sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Pohraničný región, kde pôsobia militanti Daešu, je známy aj ako bašta sýrskej odnože teroristickej organizácie al-Káida, pôsobiacej pod názvom Front dobytia Sýrie (Fatáh aš-Šám).

Viac o téme: RokovaniaSýriaLibanonDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu