Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

PRÁVE TERAZ Ďalší americký útok: Armáda prvýkrát použila najsilnejšiu nejadrovú bombu

Bomba GBU 43/3 MOAB Zobraziť galériu (3)
Bomba GBU 43/3 MOAB (Zdroj: TASR/AP)

KANDAHÁR - Americké letectvo zhodilo dnes okolo 16:30 SELČ obrovskú bombu na tunelový komplex v Afganistane patriaci miestnej odnoži teroristickej organizácie Daeš. Oznámil to Pentagón.

Lietadlo zhodilo bombu typu GBU-43 (Massive Ordnance Air Blast bomb - MOAB) v provincii Nangarhár v rámci pokračujúceho úsilia o porážku Daeš v Afganistane, tvrdí Pentagón. Útok bol podľa neho vedený tak, aby sa minimalizovalo ohrozenie pre Afgancov a americké sily operujúce v oblasti.

Použitá bomba je známa ako "matka všetkých bômb", uviedla televízia CNN. Podľa nej takmer desať ton vážiaca bomba riadená prostredníctvom globálneho polohového systému (GPS) je najsinejšou americkou nejadrovou bombou.

Zbraň s GPS navádzaním bola prvýkrát testovaná v marci 2003, tesne pred začiatkom vojny v Iraku. Pentagon potom skúmal, či je možné jej použitie v boji ospravedlniť, a dospel k záveru, že z hľadiska medzinárodného práva nejde o náhodne zabíjajúcich prostriedok.

Bomba GBU-43B
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Toto je správna munícia na elimináciu prekážok, ktorým čelíme a na udržanie našej ofenzívy proti Daeš v pohybe," povedal agentúre Reuters šéf amerických a medzinárodných síl v Afganistane, generál John Nicholson. Dodal, že bomba vypustená z bombardéra MC-130 dopadla na jaskyne a bunkre, v ktorých sa ukrývajú ozbrojenci. Výsledok dnešnej operácie zatiaľ nie je známy.

"Ako terč sme vybrali systém tunelov a jaskýň, ktorý bojovníkom Daeš umožňuje voľný pohyb a uľahčuje im útoky na amerických vojenských poradcov a miestnych vojakov," povedal hovorca Bieleho domu Sean Spicer. Podľa generála Nicholsona by mali prípravy zásahu minimalizovať nebezpečenstvo pre afganské a americké sily a "maximalizovať zničenie" pozícií Daeš.

Podľa agentúry AFP je v tejto chvíli v Afganistane okolo 8400 amerických vojakov, ktorí radia miestnym vojenským zložkám a podporujú ich v ťažení proti Talibanu a organizácii Daeš. Taliban usiluje o zvrhnutie vlády v Kábule a s Daešom zároveň bojujú medzi sebou o vplyv a územia.

Viac o téme: BombaUSAAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu