Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Najkrutejší masaker teroristov za posledné desaťročie: FOTO Odporný trik a poprava 49 ľudí

Útočníci sa prezliekli za lekárov a vtrhli do nemocnice, aby pozabíjali najmenej 49 ľudí. Zobraziť galériu (4)
Útočníci sa prezliekli za lekárov a vtrhli do nemocnice, aby pozabíjali najmenej 49 ľudí. (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

KÁBUL - Teror džihádistov z islamistickej skupiny Daeš nemá obdobu. Najnovšie sa prezliekli za lekárov a vkročili do nemocnice. To, čo sa dialo potom, sa nedá nazvať inak, ako masaker. Vrahovia strhli zo seba masky a začali zabíjať. Doradu strieľali pacientov ležiacich na lôžkach, lekárov, personál, ale aj civilistov. Po masakre zostalo až 49 mŕtvych.

Na najmenej 49 mŕtvych a 76 zranených sa v noci nadnes zvýšil počet obetí stredajšieho útoku na vojenskú nemocnicu v Kábule, ktorú prepadli militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom tamojšia vláda.

Na najmenej 49 mŕtvych
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

"Medzi obeťami sú lekári, sestričky, pacienti a civilný personál nemocnice. Desať zranených je v kritickom stave," spresnil hovorca afganského ministerstva zdravotníctva. Medzičasom sa zvýšil tiež počet útočníkov, ktorých afganské bezpečnostné sily usmrtili. Hovorcovia ministerstva vnútra a ministerstva obrany ešte v stredu informovali o štyroch ozbrojených mužoch.

Najkrutejší masaker teroristov za
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Táto extrémistická organizácia zároveň prostredníctvom svojej spriaznenej agentúry Amak uviedla, že pri útoku usmrtila a zranila dovedna 400 ľudí.

Najväčšia vojenská nemocnica v Kábule s kapacitou približne 400 lôžok sa nachádza neďaleko dvoch civilných nemocníc. Zdravotnú starostlivosť poskytuje afganským vojakom aj polícii a ich rodinám a je považovaná za jedno z vôbec najlepších zdravotníckych zariadení v krajine. V rovnakej štvrti majú sídla aj zastupiteľské úrady viacerých štátov.

Najkrutejší masaker teroristov za
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Nemocnica už podobnému útoku čelila aj v minulosti. V roku 2011 tam pri výbuchu bomby zahynulo šesť ľudí. 

Viac o téme: NemocnicaTerorizmusútok Daeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu