Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fotografie i testy DNA potvrdili smrť jedného z vpylvných veliteľov Daeš v Iraku

Rachid Kassim
Rachid Kassim (Zdroj: SITA/AP/SITE Intelligence Group)

WASHONGTON/PARÍŽ - Testami DNA sa potvrdilo, že pri operácii americkej armády, ktorá sa uskutočnila v Iraku začiatkom februára, prišiel o život aj francúzsky občan Rachid Kassim, jeden z vplyvných veliteľov džihádistickej organizácie Daeš.

Ako dnes informoval portál France Info, americkej Ústrednej spravodajskej službe (CIA) sa podarilo získať i fotografiu mŕtveho tela. V spolupráci s francúzskymi úradmi jeho totožnosť potvrdili aj testy DNA.

Kassim bol pre Francúzsko i USA jedným z prioritných terčov ich útokov v Iraku. Členom Daeš sa Kassim stal v roku 2012. Vždy bol veľmi aktívny na sociálnych sieťach - hovorilo sa o ňom, že nových členov Daeš verboval prostredníctvom sociálnych sietí, napríklad prostredníctvom komunikačnej aplikácie Telegram. 

Nových sympatizantov Islamského štátu sa snažil tiež naviesť na páchanie teroristických útokov na francúzskom území. Priznal sa tak k zodpovednosti za viacero atentátov - napríklad k vražde kňaza Jacqua Hamela spáchanej vlani v júli priamo v kostole v meste Saint-Étienne-du-Rouvray. Podozrivý je aj z toho, že stál za vraždou dvojice policajtov v meste Magnanville, ako i za viacerými plánmi útokov, ktoré sa francúzskej tajnej službe a polícii podarilo odhaliť a včas prekaziť. 

Spravodajská stanica RTL v tejto súvislosti spomenula opustené auto s plynovými fľašami, ktoré sa našlo zaparkované neďaleko katedrály Notre Dame v centre Paríža. Vlani v novembri sa na internete objavilo interview výskumníka z Univerzity Georgea Washingtona s Kassimom, v ktorom sa priznáva k veľkej nenávisti voči Francúzsku. "Násilie nevychádza od nás. To Francúzsko a Spojené štáty začali na nás útočiť. Keď prestanú, prestaneme aj my," uviedol vtedy Kassim. Kassim mal 29 rokov, pochádzal z francúzskeho mesta Roanne a do svojej radikalizácie pracoval ako sociálny pracovník.

Viac o téme: IrakDaešRachid Kassim
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu