Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Rozpad organizácie Daeš sa blíži: Minulý rok prišli takmer o štvrtinu územia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Radikálna skupina Daeš prišla v roku 2016 o takmer štvrtinu územia, ktoré mala pod svojou kontrolou v Iraku a v Sýrii. Podľa dnes zverejnenej analýzy spoločnosti IHS Markit je tak v ohrození celistvosť "kalifátu", ktorý sa môže čoskoro rozpadnúť.

Rozsah ovládaného územia väčšieho než Slovensko sa zmenšil o 23 percent, a to zo 78.000 kilometrov štvorcových na 60.400 kilometrov štvorcových. V roku 2015 boli straty Daeš pomalšie - z takmer 91.000 kilometrov štvorcových sa jeho územie zmenšilo na 78.000.

Nikdy nešlo o kompaktné územie, ale o oblasť vyzerajúcu na mape ako chobotnica s chápadlami sa natahujícími pozdĺž dôležitých riek alebo strategických ciest. Podľa analytika IHS Columba Stracka boli minuloročné územné straty Daeš "bezprecedentné", a to vrátane veľkých miest v Sýrii aj v Iraku, dôležitých pre životaschopnosť islamského kvazištátu.

Podľa IHS územné straty Daeš vyvolali vnútorné spory o to, ako reagovať, to ohrozuje súdržnosť organizácie. Zvyšuje sa tak riziko toho, že bojovníci Daeš budú stále častejšie prebiehať do iných skupín, čiže sa organizácia rozpadne.

Podľa IHS by do polovice tohto roka mohol úplne padnúť severoirackom Mosul, ktorý predstavoval hlavný baštu IS v oblasti. V týchto dňoch iracká armáda oznámila, že dobyla východná časť mesta. Dobytie metropoly IS, ktorou je sýrska Rakka, bude podľa IHS komplikovanejšie, pretože islamisti ju budú ešte intenzívnejšie brániť.

 

Viac o téme: SýriaIrakDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu