Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Nová veľká ofenzína spojencov v irackom Mosule: Teroristi sa ukrývajú za civilistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BAGDAD - Iracké vládne sily zintenzívnili dnes bojové operácie v severoirackom meste Mósul, ktoré je od roku 2014 v rukách militantov z extrémistickej organizácie Daeš. Útok irackých špeciálnych jednotiek, armády a policajných oddielov s podporou letectva sa začal dnes nadránom po dvoch týždňoch relatívneho pokoja v piatich štvrtiach Mósulu a podľa agentúry AP sa stretol s húževnatým odporom islamistov.

Začali operáciu s cieľom získať kontrolu nad druhým najväčším mestom Mosul, ktoré držia v rukách radikáli z Daeš. V uliciach sa rozliehala guľometná paľba a mestom otriasali výbuchy. Nad mestom stúpal dym a v jeho uliciach sa ozývala streľba, opísala agentúra AP.

Postup irackých vládnych jednotiek v rámci operácie, ktorej cieľom je znovudobytie poslednej mestskej bašty Daeš v Iraku, spomaľovali v ostatných dvoch týždňoch nielen bojové akcie islamistov, ale aj nepriaznivé počasie. Vojaci sa tiež snažia uchrániť civilistov, ktorí sa v meste nachádzajú. Veliteľ špeciálnych jednotiek vo východnom Mosule generál Abdal Vaháb Saad už v utorok uviedol, že do oblasti dorazili posily, čo posilnilo odhodlanie jeho mužov pustiť sa do ďalších bojov.

Bitka o znovudobytie Mósulu sa začala 17. októbra. Na pozície islamistov v okolí mesta útočia príslušníci irackej armády, kurdských polovojenských jednotiek péšmarga, sunnitských kmeňových jednotiek a Bagdadom schválených šiitských milícií. Zo vzduchu ich podporuje medzinárodná koalícia vedená Spojenými štátmi.

Mósul sa dostal pod kontrolu islamistov ako jeden z prvých už v polovici roka 2014. Elitné iracké jednotky sú jedinou silou, ktorá vstúpila do mesta z východu. Iracká armáda, polícia a kurdské oddiely postupujú zo severu a z juhu, zatiaľ čo šiitske milície zo západu.

Ofenzíva pri Mósule je najväčšou irackou vojenskou operáciou od invázie vedenej Američanmi v roku 2003. Podieľajú sa na nej desaťtisíce irackých vojakov, policajtov, členov kurdských síl, sunnitských kmeňových bojovníkov a príslušníkov šiitskych milícií.

Viac o téme: IrakDaešMósul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu