Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Daeš spustil veľkú ofenzívu: Úspech džihádistov! Znova majú v rukách starovekú Palmýru

Palmýra je zapísaná Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Zobraziť galériu (3)
Palmýra je zapísaná Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. (Zdroj: SITA/SANA via AP)

PALMÝRA - Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) opäť dobyla sýrske mesto Palmýra, odkiaľ jej jednotky pred deviatimi mesiacmi vyhnala sýrska vládna armáda za podpory ruského letectva. Informovali o tom dnes miestni aktivisti.

Podľa ich svedectiev sa dnes islamisti zmocnili vojenského skladu a predmestí na severe a západe mesta, pričom predtým - počas tri dni trvajúcej vojenskej operácie - dobyli viacero postavení vládnej armády, ropné polia a strategické pahorky v okolí.
      Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) sídliace v Londýne dnes informovalo, že islamisti sa dostali k mestskej nemocnici v Tadmúre - meste postavenom v blízkosti antickej Palmýry - a k strategicky položeným obilným silám.

Daeš spustil veľkú ofenzívu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

 Riaditeľ SOHR Rámí Abdal Rahmán podľa spravodajskej služby BBC uviedol, že "IS dnes vstúpil do Palmýry a teraz okupuje severozápad mesta". Dodal, že boje medzi jednotkami IS a oddielmi sýrskej vládnej armády sa odohrávajú aj v centre mesta.Islamisti sa Palmýry zmocnili vlani v máji. Sýrska armáda mesto za pomoci náletov ruských lietadiel oslobodila v marci tohto roku.

Daeš spustil veľkú ofenzívu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Palmýra patrila k najzachovalejším archeologickým pamiatkam v arabskom svete a je zapísaná Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Islamisti však po dobytí mesta veľkú časť pamiatok zničili s odôvodnením, že ide o modlárske objekty. Okrem toho terorizovali aj miestne obyvateľstvo.

Viac o téme: PalmýraDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu