Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Daeš má svoje chápadlá aj v Španielsku: V Madride zatkli muža, chcel sa stať jedným z nich

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

MADRID - Španielska polícia zadržala dnes na madridskom letisku Barajas muža, ktorý mal údajne v úmysle vycestovať do Sýrie a pridať sa k extrémistickej organizácii Daeš Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie španielskeho ministerstva vnútra.

Podľa ministerstva je zadržaným španielsky občan palestínskeho pôvodu s trvalým pobytom na ostrove Gran Canaria, ktorý je súčasťou Kanárskych ostrovov.

Španielska polícia podozrivého sledovala od roku 2014, keď sa "u neho začal proces džihádistickej radikalizácie pod vplyvom propagandy Daeš, ktorého rady sa napokon rozhodol rozšíriť", uvádza sa vo vyhlásení polície.  Od roku 2015 zadržali španielske bezpečnostné orgány 164 ľudí, ktorí mali v úmysle stať sa členmi Daeš.

Izraelské vzdušné sily zlikvidovali v Sýrii štyroch islamistov

Izraelské letectvo zlikvidovalo dnes v Sýrii štyroch islamských militantov, ktorí spustili paľbu na vojenskú hliadku na Izraelom ovládaných Golanských výšinách. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie izraelskej armády. Podľa podplukovníka Petra Lernera sa členovia izraelskej hliadky na Golanských výšinách dostali pod guľometnú a mínometnú paľbu militantov, ktorí na nich zo sýrskeho územia začali strieľať z korby dodávky osadenej ťažkým guľometom. Vojaci paľbu opätovali a privolali leteckú podporu, ktorá vozidlo aj s jeho posádkou zlikvidovala.

Izrael nezasahuje do vývoja sýrskeho konfliktu, ale Golanské výšiny boli už niekoľkokrát dejiskom podobných incidentov, ako bol dnešný. Izrael obsadil Golanské výšiny - súčasť Sýrie - v roku 1967 počas tzv. šesťdňovej vojny a jednostranne ich anektoval v roku 1981.

Viac o téme: ŠpanielskoDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu