Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Daeš postupne prichádza o Mósul: Iracké sily ich vytlačili z ďalších štvrtí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Iracké vojenské jednotky vytlačili dnes militantov z tzv. Daeš z troch ďalších štvrtí v meste Mósul. V rámci ofenzívy prebiehajúcej už šiesty týždeň tak pokračovali v pomalom postupe k centru poslednej veľkej bašty Daeš v Iraku. S odvolaním sa na armádne zdroje o tom informovala agentúra AP.

Veliteľ špeciálnych jednotiek brigádny generál Hajdar Fázil pre AP povedal, že jeho muži opätovne dobyli mestské časti Amn a Káhira i štvrť známu ako Zelené byty a rozšírili svoju prítomnosť v husto obývanej štvrti Zuhúr. Uvedené štvrte sa nachádzajú vo východnej časti Mósulu, kde sa odohráva väčšina bojov od spustenia operácie zameranej na oslobodenie tohto veľkomesta z rúk džihádistov 17. októbra. Iracké vládne jednotky podporuje náletmi na pozície Daeš v meste Spojenými štátmi vedená vojenská koalícia.

V stredu iracké prevažne šiitské milície oznámili, že sa prebojovali k pozíciám kurdských oddielov péšmarga západne od Mósulu, čím ho odrezali od zvyšku Iraku i ciest do Sýrie - vrátane cesty smerujúcej do mesta Rakka v susednej Sýrii, ktoré je označované za metropolu kalifátu vyhláseného Daeš. Ešte predtým, v stredu nadránom, koaličné nálety zasiahli ďalší most cez rieku Tigris, ktorá preteká Mósulom. V meste tak ostal prejazdný pre autá len jediný most, čo naruší zásobovacie trasy militantov, dodala AP.

Atentát pri meste Hilla

Najmenej 80 ľudí zahynulo a ďalšie desiatky osôb utrpeli zranenia pri výbuchu nálože umiestnenej v nákladnom aute, ktorú pri meste Hilla odpálil samovražedný atentátnik. Obeťami sú prevažne iránski pútnici. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie irackej polície. K zodpovednosti za útok sa prihlásila extrémistická organizácia Daeš.

Podľa polície k výbuchu došlo na čerpacej stanici neďaleko mesta Hilla, ktoré leží približne 90 kilometrov južne od irackej metropoly Bagdad. Pravdepodobným terčom útoku boli autobusy prevážajúce iránskych pútnikov do mesta Karbalá na oslavu šiitského sviatku arbaín, ktorým sa končí 40 dní smútku za imámom Husajnom, vnukom proroka Mohameda. Na púť do Karbalá v tomto čase prichádzajú tisíce šiitských pútnikov.

Viac o téme: DaešMósul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu