Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rozsiahla razia v Nemecku: Posvietili si na prívržencov skupiny Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BERLÍN - Nemecká polícia uskutočnila dnes v desiatich spolkových krajinách rozsiahlu bezpečnostnú akciu zameranú na stúpencov extrémistickej organizácie Daeš. Informovala o tom agentúra DPA.

Na raziách vo viac ako 200 bytoch a kanceláriách patriacich predstaviteľom a stúpencom salafistického zoskupenia Die wahre Religion (Pravá viera) sa zúčastnili stovky policajtov. Akcia sa začala súčasne o 06.30 h a prebehla v západonemeckých spolkových krajinách, ako aj v metropole Berlín.

Nemecké tajné služby odhadujú, že salafistické skupiny pôsobiace v spolkovej republike majú momentálne okolo 8650 prívržencov. Pre svoje ideály sa snažia získať najmä mladých mužov vrátane utečencov. K islamistickej scéne sa v Nemecku hlási celkom viac ako 43.000 ľudí. Podľa Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV) odišlo z Nemecka do Sýrie a Iraku približne 850 islamistov, ktorí sa tam chceli pripojiť k IS. Tretina z nich sa medzičasom vrátila, ďalších zhruba 140 padlo v bojoch.

V Rusku sa zatýkalo

Agenti ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) zadržali piatich členov bunky, ktorá je napojená na džihádistickú organizáciu Daeš a v Ingušsku a Moskve pripravovala teroristické útoky. S odvolaním sa na zdroj v FSB o tom dnes informovala agentúra Interfax.

Počas prehliadky domu, v ktorom sa podozrivé osoby skrývali, agenti FSB v špeciálne vybudovanej skrýši našli a zhabali päť kusov strelných zbraní a dve výbušné zariadenia. Na výrobu každého z nich bolo použitých zhruba desať kilogramov TNT. FSB našla aj podomácky vyrobené rozbušky k výbušným zariadeniam a náboje k rôznych typom strelných zbraní. 

V prípade sa začalo trestné konanie pre podozrenie zo zapájania sa do činnosti teroristickej organizácie zakázanej v Rusku. Zdroj Interfaxu dodal, že októbri tohto roku bol pri protiteroristickej operácii FSB v Ingušsku zlikvidovaný vodca tejto teroristickej bunky a jeho piati komplici.

Koncom minulého týždňa FSB oznámila, že zatkla desať ľudí, ktorí plánovali teroristické útoky v Moskve a Petrohrade a mali styky s Daeš. Zadržaní pochádzajú z krajín strednej Ázie. Názvy štátov FSB nešpecifikovala, uviedla len, že k zatknutiam došlo v spolupráci s bývalými sovietskymi republikami Kirgizskom a Tadžikistanom. Zadržaným osobám boli vtedy zhabané podomácky vyrobené výbušniny a strelné zbrane. Podozriví sa priznali, že majú styky s niektorými vyššie postavenými členmi Daeš.

V Nemecku dali stopku organizácii

Nemecké úrady zakázali známu salafistickú organizáciu podozrivú zo šírenia nenávisti a náboru džihádistov pre extrémistické zoskupenie Daeš. V súvislosti z rozsiahlymi raziami voči islamistom, ktoré dnes prebehli v desiatich spolkových krajinách, to oznámil minister vnútra Thomas de Maiziere.

Na raziách vo viac ako 200 bytoch a kanceláriách patriacich predstaviteľom a stúpencom salafistickej organizácie Die wahre Religion (Pravá viera) sa zúčastnili stovky policajtov, informovala agentúra DPA. Akcia sa začala o 06.30 h súčasne vo viacerých západonemeckých spolkových krajinách a v metropole Berlín. Približne 65 zásahov polícia podnikla v Hesensku (15 z toho vo Frankfurte nad Mohanom) a 35 v Severnom Porýní-Vestfálsku a Bavorsku. Operácia prebiehala aj v Dolnom Sasku, Bádensku-Württembersku, Šlezvicku-Holštajnsku, Porýní-Falcku, Hamburgu a Brémach. 

Organizácia Pravá viera je v Nemecku známa najmä vďaka akcií s názvom "Lies!" (Čítaj!), v rámci ktorej distribuovala výtlačky Koránu vo fundamentalisticky ladenom nemeckom preklade. Táto jej kampaň aj ďalšie činnosti sú odteraz zakázané, a to pre podozrenie zo šírenia "nenávistných posolstiev a konšpiračných teórií", uviedol de Maiziere.

Podľa zistení vyšetrovateľov sa organizácii vďaka tejto kampani podarilo vyslať do Iraku a Sýrie už približne 140 džihádistických bojovníkov. Aktivisti Pravej viery vykonávali náborové akcie istý čas aj v peších zónach či na námestiach po celom Nemecku. 

Vodca skupiny Ibrahim Abou-Nagie sa momentálne nachádza v zahraničí, pravdepodobne v Malajzii, kde sa pokúša rozbehnúť podobnú činnosť ako v Nemecku. Pravá viera už pôsobí v 15 krajinách vrátane Francúzska, Británie, Rakúska, Bahrajnu a Brazílie, uviedli pre DPA nemenovaní bezpečnostní predstavitelia. 

Salafizmus je ultrakonzervartívne hnutie v rámci sunnitského islamu, založené na doslovnej interpretácii islamského práva šaría. Nemecké tajné služby odhadujú, že salafistické skupiny pôsobiace v krajine majú momentálne okolo 8650 prívržencov.

Viac o téme: RaziaNemeckoDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu