Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rusko informuje o situácii v Sýrii: Francúzi chcú okamžitú rezolúciu o Aleppe

Vladimír Putin
Vladimír Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA/PARÍŽ - Ruská armáda uviedla, že od začiatku svojej vojenskej operácie v Sýrii pred rokom tam zabila približne 35.000 militantov. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Námestník ministra obrany Anatolij Antonov dnes povedal, že tento počet zahŕňa aj približne 2700 obyvateľov Ruska a ďalších bývalých sovietskych republík. Ruský prezident Vladimir Putin povedal, že v radoch extrémistického Daeš a ďalších militantných skupín v Sýrii bojuje od 5000 do 7000 ľudí z Ruska a ďalších bývalých sovietskych republík.

Rusko spustilo svoju leteckú operáciu v Sýrii pred rokom a zvrátilo tým beh vojny. Pomohlo sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi dobyť späť kľúčové územia. Podľa vyjadrenia Moskvy je cieľom operácie bojovať proti terorizmu. Prímerie v Sýrii, na ktorom sa dohodli USA a Rusko, sa minulý mesiac rozpadlo, čo vážne narušilo vzťahy medzi oboma krajinami. Antonov obvinil zo zlyhania prímerie USA, informovala AP.

Francúzsko chce presadiť v Bezpečnostnej rade OSN rezolúciu o zastavení krviprelievania v severosýrskom meste Aleppo. V New Yorku o tom dnes informoval francúzsky veľvyslanec pri OSN Francois Delattre. Novinárom v sídle OSN povedal, že po týždni rokovaní "sme blízko momentu pravdy a teraz je na Bezpečnostnej rade a jej 15 členoch, aby prevzali svoju zodpovednosť". Kedy by mala BR OSN o návrhu hlasovať, nespresnil.

Návrh rezolúcie požaduje okamžité prímerie v Aleppe a vyzýva na ukončenie všetkých vojenských letov nad mestom, v ktorom sýrske sily obliehajú asi štvrť milióna ľudí v oblastiach ovládaných povstalcami. Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin akýkoľvek zákaz letov odmietol a spochybnil, či by rezolúcia prijatá v tomto čase mohla priniesť nejaké výsledky.

Viac o téme: Vladimír PutinFrancúzskoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu